Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Експерт: Тепърва ще видим истинското измерение на Brexit

Европейският парламент трябва да одобри споразумението между ЕС и Обединеното кралство до 27 февруари, но с всички аспекти, посочи доц. Иван Стойнев

гледано: 9546   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
4 гласа
Brexit е една емблема за столетието и идеите за интеграция в рамките на Европа. Трудно можем да говорим за краткосрочни проблеми от него обаче, защото тепърва ще се сблъскваме с тях. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в СУ „Св. Климент Охридски“ и основател на адвокатско дружество „Стойнев и партньори“.

„Тепърва ни предстои да видим истинското измерение на Brexit. Самото споразумение, чийто текст видяхме като проект, но който не е одобрен все още от Европейския парламент, като се очаква това да се случи до 27 февруари, не урежда всички аспекти. Той само създава правната основа за доуреждането впоследствие чрез механизъм, който ще управлява това споразумение между Обединеното кралство и Европейския съюз. В рамките на този механизъм ще трябва да се уреждат практическите въпроси“, коментира доц. д-р Стойнев.

Още по темата

Той уточни, че споразумението урежда базовите принципи, върху които ще стъпят бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство, но е далеч от възможността да определи по един траен и устойчив начин тези отношения.

Иван Стойнев поясни, че в момента споразумението се прилага временно, до приключване на процедурата, която е заложена като срок. Ако обаче това не се случи в срока, който е предвиден, Великобритания ще бъде трета страна спрямо ЕС и ще се прилагат общите правила за регулиране на световната търговия.

„ЕС и Обединеното кралство ще образуват една зона за свободна търговия. В търговските отношения със стоки между тези две страни не би следвало да се налагат мита или други количествени ограничения, но се възстановява митническият контрол“, заяви доц. д-р Стойнев.

Той поясни, че отделно от това, всяка държава може да налага самостоятелни изисквания, свързани с техническите параметри и с безопасността на продуктите или стоките.

„За да може например една селскостопанска продукция да се търгува на пазара на ЕС, тя трябва да спазва определени фитосанитарни мерки. До този момент принципът на взаимното признаване почиваше на разбирането, че щом например във Великобритания тя е допусната, следователно е годна да бъде търгувана навсякъде в ЕС“, обясни още преподавателят по европейско право.

Как ще промени търговията сделката Brexit, подготвяна четири години? Ще се къса ли веригата на доставки между Великобритания и ЕС? Колко време ще отнеме на Лондон да попълни празноти в националното си законодателство след Brexit? Ще ограничи ли вноса на стоки от ЕС Острова в защита на своите продукти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да видите тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Бавната ваксинация в Европа тревожи инвеститорите