IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Терорът в Лондон е отмъщение за загуби на "Ислямска държава”

Подобни атаки зачестяват през лятото, когато има струпвания на повече хора навън, коментира експертът по сигурност Славчо Велков

11:28 | 04.06.17 г.
<p>
	Лондон след втората терористична атака в рамките на две седмици.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Лондон след втората терористична атака в рамките на две седмици. Снимка: Ройтерс 

До часове „Ислямска държава” ще поеме отговорността и ще обяви извършителите за свои бойци и мъченици. Най-важното е, че пак сме свидетели на ликвидиране на последствията от терористичен акт, а не на предотвратяването му. Това коментира експертът по сигурност Славчо Велков пред bTV по повод нападението с микробус в Лондон.

Той определи нападението като координиран и част от т. нар. градски тероризъм.

„Говорим за жесток акт и го свързвам със случилото се косвено в Сирия – вчера „Ислямска държава” понесе тежки загуби. Говори се за 1200 души загинали. Не изключвам и това да е акт на отмъщение”, посочи той. 

Тази цикличност на нападенията в Европа се скъсява на по-малко от 4-5 месеца. Обикновено действията се активират лятото, защото има струпване на хора, коментира още експертът. Самите обекти не са онези, които правителството определи като стратегически, а мястото където могат да свършат работа – оживените места.

По думите му този път технологията на атаката е интересна - тези хора веднъж използват буса, след това са подготвени с ножове.

Посланието е като в Манчестър, коментира Велков – може да имате всичко, да правите каквито искате мерки, но докато ни удряте и ние ще ви удряме.

Ако искаме да реагираме на такава заплаха трябва да знаем, че ключовата дума е превенция, а контролът върху тези огромни контингенти трябва да е ефективен с идването им в страната, категоричен е той.

Журналистът Мажд Алгафари заяви, че поканата на Ангела Меркел към бежанците е била голяма грешка и тепърва ще берем плодовете й.

По думите му атаки ще има тепърва, защото за мюсюлманите е важния за тях месец Рамадан. В този месец, ако мюсюлманин извърши нещо в благото на религията и Аллах той е по-почитан в Рая, каза Алгафари.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още