IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Твърдият Brexit би бил катастрофален

Според шефа на Германската промишлена асоциация Дитер Кемпф излизането на Великобритания от ЕС без споразумение ще има сериозни последици за много компании

13:16 | 18.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение ще има катастрофални последици за компаниите и работниците във Великобритания и Европа, каза шефът на Германската промишлена асоциация (BDI) Дитер Кемпф, цитиран от Ройтерс и БТА.

Британският премиер Тереза Мей се бори да защити проектоспоразумението, договорено с ЕС, но опозиция вътре и извън нейната партия засилва вероятността от Brexit без споразумение и дори нов референдум.

Дитер Кемпф каза пред германската медийна група Функе, че липсата на споразумение ще удари особено силно автомобилния, аерокосмическия, химическия, фармацевтичния, инженерния и електротехническия сектор. Банковият и туристическият сектор също ще бъдат засегнати.

"Твърдият Brexit би бил катастрофален", заяви Кемпф, като допълни, че германските фирми трябва да се подготвят за излизане на Великобритания от ЕС без сделка. Ще създаде огромни затруднения за десетки хиляди компании и стотици хиляди работници от двете страни на Ламанша, каза той.

Според опонентите на проектоспоразумението, което трябва да бъде одобрено от британския парламент, то оставя прекалено много правомощия на Евросъюза, а същевременно лишава Великобритания от правото да участва в създаването на правилата.

Кемпф каза, че германската промишленост и правителство трябва да се готвят за засилване на несигурността през идните месеци.

Призовавам депутатите в британския парламент да съзнаят отговорността си, каза той.

"Топката е в полето на Лондон (...) Нови преговори не са отговорът," допълни Кемпф. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Alx
преди 5 години
Повярвай ми това е най малкия проблем. Далеч по съществен е факта че стандарта на живот през последните 2г падна осезаемо, и ако има твърд брекзит то той ще падне още повече и това ще породи огромно недоволство и много големи проблеми за Uk. И това добре се знае и усеща на острова. За всички които не са разбрали, зделка ще има, а не е изключено напускането да се отложи за далечното бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
За спекулантите липсата на сделка за Brexit ще е катастрофална, защото ще им бъде отрязан достъпа до банките на Лондон, които се използват за укриване на данъци от гешефтари от цяла Европа. Лявата брюкселска бълвоч пък ще губи, защото Великобритания може да се превърне в данъчно убежище и да пречи на планираното вдигане на данъци в еврогейския съюз. Освен това самите британци могат само да печелят от брексит и ще бъдат наградени с най-големия срив в цените на имотите от векове насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още