IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти на Еврогрупата предлагат отпускането на поредния транш за Гърция

До края на годината ще бъдат погасени всички задължения на държавата към частния сектор, заяви гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас

17:22 | 15.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Експерти на Еврогрупата предлагат отпускането на поредния транш за Гърция

Работна група ще предложи на Съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) да отпусне на Гърция поредния транш от спасителната помощ на стойност 9,2 млрд. евро още през януари, заяви гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас в интервю за гръцката телевизия NET, цитирано от РИА Новости.

„Уведомиха ме, че работната група ще предложи на Еврогрупата да отпусне януарския транш“, посочи Стурнарас. По думите му решението по този случай е било взето, след като гръцкият парламент одобри законопроектите за данъчна реформа, за регулиране на пазара на труда и за изплащане на дълговете.

Приемането на законопроектите бе едно от условията на международните кредитори на страната в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка за отпускане на Гърция на втория спасителен пакет на обща стойност 130 млрд. евро.

Парламентът утвърди промени в скалата за данъчното облагане, намаляване на помощите за безработни, понижаване на компенсациите при съкращаване на персонал и редица други мерки.

Стурнарас каза още, че от средата на 2013 г. очаква възстановяване на икономиката и понижаване на нивото на безработица, което през октомври достигна 26,8%, а от 2014 г. да настъпи стабилно положително развитие.

Той подчерта, че до края на годината ще бъдат погасени всички задължения на държавата към частния сектор.

Според него обаче трябва да бъдат приети още болезнени, но необходими мерки, които да поправят грешките от последните няколко години. Мерките, предвиждани за 2015 и 2016 г., не предвиждат ново понижаване на заплатите и пенсиите или нови данъци, а се отнасят до борбата с неплащането на данъци и модернизиране на държавата, уточни той.

Министърът смята, че за борба с неплащането на данъци е нужно по-строго законодателство, повишаване на размера на глобите и подобряване на системата за контрол. 

В отговор на питане за „списъка на Лагард“ с имена на собственици на сметки в банки в чужбина той отбеляза, че отделът за борба с финансовите престъпления извършва данъчни проверки на посочените в списъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още