IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експлозия в химическия парк на Леверкузен предизвика хаос

Четирима тежко ранени и дванадесет по-леко ранени са спасени, петима служители са в неизвестност

14:46 | 27.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;EPA/SASCHA STEINBACH</p>

 EPA/SASCHA STEINBACH

В химическия парк на град Леверкузен (Chempark), опериран от експлоатационната компания Currenta, е избухнал взрив по неизвестни причини. Експлозията и последвалият пожар са възникнали в квартал Бюриг около 9:40 сутринта във вторник местно време.

Според управата на Леверкузен са спасени четирима тежко ранени и дванадесет ранени. Операторът на химическия парк Currenta обяви, че в момента все още липсват петима служители. Огромен облак дим се издига над квартала. В химическия парк се намират обекти на различни компании, включително на Bayer.

Длъжностни лица от съоръжението Chempark, базирано край бреговете на Рейн и на около 20 км северно от Кьолн, все още не са наясно какво е причинило експлозията. Те заявиха в Twitter, че на място са пожарникари и техника за откриване на замърсяване, на фона на опасения от опасни изпарения във въздуха. Жители твърдят пред местни медии, че взривът се е чул надалеч, и добавят, че прозорците им са издрънчали от силната експлозия.

Според Handelsblatt взривът е дошъл от инсталация за изгаряне на боклук.

Няколко близки големи магистрали са затворени от полицията, a димът се движи на северозапад към градовете Буршайд и Лайхлинген. Кадри, заснети от близката магистрала, показват оранжеви пламъци и изпарения, издигащи се високо над индустриалния парк, където се намират редица химически компании.

Местните жители са призовани да останат по домовете си и да държат прозорците и вратите си затворени, а на хората, които не живеят в Леверкузен, е наредено да избягват района.

В Леверкузен се намира Bayer, една от най-големите германски химически компании, която дава името на футболния отбор на града и осигурява работа на много жители. Леверкузен има около 163 хил. жители и е в близост до четвъртия по големина град в Германия, Кьолн, който е дом на около един милион души. 

Според Currenta Chempark е един от най-големите химически паркове в Европа. Над 70 компании имат обекти на трите места в Леверкузен, Дормаген и Крефелд-Юрдинген.

През 2019 г. Bayer и Lanxess продадоха своите акции в Currenta на компания за инвестиции в инфраструктура, собственост на австралийската банка Macquarie. Компанията оперира така наречения Chempark с локации в Леверкузен, Дормаген и Крефелд-Юрдинген.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още