IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еквадор организира за венецуелците хуманитарен коридор до Перу

През следващите 45 дни властите трябва да разработят подробен план за контрол над миграционния поток

11:42 | 25.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мигранти от Венецуела лагеруват в столицата на Еквадор, Кито, 24 август 2018 г.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Мигранти от Венецуела лагеруват в столицата на Еквадор, Кито, 24 август 2018 г. Снимка: Ройтерс

Еквадорски съд отмени временно изискването на правителството, хилядите венецуелци, искащи да влязат в страната, да имат паспорт, предаде Франс прес, като се позова на събщение в Туитър на националния омбудсман.

По информация на еквадорски медии, съдът е спрял за 45 дни действието на забраната на властите за граждани на Венецуела да влизат в страната без паспорт. Съдебното решение е взето по жалба на правозащитници, според които новите миграционни изисквания нарушават правото на свободно движение.

Според съда през следващите 45 дни властите трябва да разработят подробен план за контрол над миграционния поток и тогава ще бъде произнесено окончателното съдебно решение. На 16 август правителството на Еквадор обяви, че занапред ще пуска венецуелци в страната, само ако предявят паспорт, макар че преди това за преминаване на границата беше достатъчно гражданите на Венецуела да покажат само национален документ за самоличност.

По-рано вчера Еквадор заяви, че отваря хуманитарен коридор, за да улесни транзита на автобуси, превозващи стотици венецуелци, опитващи се да стигнат до Перу, преди да влязат в сила по-строгите правила за влизане в тази страна.

Еквадорските власти осигуриха безплатен транспорт за венецуелците, идващи от Колумбия и искащи да стигнат до Перу, бягайки от политическата и икономическа криза в родината си. 

Общо 35 транзитни автобуса се движат в момента по този хуманитарен коридор и това ще продължи, докато е възможно, заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Мауро Тосканини в Макас, Югоизточен Еквадор.

В автобусите, наети от правителството, пътуват венецуелци без паспорт, които вече са влезли в Еквадор, преди да влезе в сила новото изискване, "така че сме длъжни да ги транспортираме", обясни министърът. Остава въпросът, когато стигнат до границата, дали Перу ще ги приеме, допълни той.

От днес Перу изисква от гражданите на Венецуела паспорт, за да влязат в страната, докато досега обикновена лична карта беше достатъчна, и така последва примера на Еквадор, който наложи мярката миналата събота, предаде БТА.

Според миграционните власти в Перу на границата пристигат по 2500 -3000 мигранти на ден. Страната, която има най-висок икономически растеж в района, очаква прилив на около 100 000 венецуелски мигранти през следващите седмици, с което общият им брой в страната ще достигне половин милион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още