IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електроенергийният пулс на Европа отразява постепенното социално съживяване

Потреблението на електричество във Франция нараства с 6,1% на седмична база, достигайки най-високото си ниво от 4 април

11:07 | 14.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търсенето на електроенергия във Франция се повишава до шестседмичен връх, след като страната започна да облекчава ограниченията за пътувания, бизнеса и училищата, тъй като броят на смъртните случаи заради коронавируса продължава да намалява, съобщава Bloomberg.

Апетитът за енергия в Италия и Германия също продължава да нараства, изпреварвайки Великобритания, където правителството на Борис Джонсън не бърза да премахва социалните ограничения, като потреблението там все още спада на седмична база.

Покачването на търсенето на енергия е първият признак, че животът се връща към нормалното си състояние и че икономиката започва да се възстановява след седмици на блокади, които имаха за цел да ограничат разпространението на COVID-19. Скоростта на възстановяването ще покаже колко сериозни са щетите, нанесени от патогена върху европейската икономика.

За целия Европейски съюз (ЕС) потреблението на електроенергия се увеличава с 1,9% на седмична база, сочат данни, събрани и анализирани от финландската компания за енергийни технологии Wartsila Oyj.

европа европа

Франция

Потреблението на електроенергия във Франция скоча с 6,1% спрямо седмица по-рано до най-високото си ниво от 4 април насам, показват данни на френския електроенергиен оператор Reseau de Transport Electricite. Ръстът в потреблението беше стимулиран от разхлабването на мерките за социално дистанциране след осем седмици на строги ограничения.

Италия

Търсенето на електроенергия започна да се покачва, когато Италия частично отслаби мерките за ограничаване на заразата на 4 май, което позволи на производителите и строителните компании да подновят операциите си. Очаква се магазините да отворят врати на 18 май, докато баровете, ресторантите и фризьорските салони е планирано да започнат да приемат отново клиенти на 1 юни.

Потреблението на електроенергия в Италия се увеличи с 6,9% в понеделник (11 май) на седмична база, показват данни на местния мрежови оператор Terna SpA. Сривът на търсенето в страната е сред най-сериозните в Европа , отчитайки спад от 16% спрямо година по-рано.

Великобритания

Търсенето на електроенергия във Великобритания обаче не показва същите признаци за възстановяване като в останалите големи европейски икономики. Сега страната, която продължава да води в Европа по брой на загинали вследствие на заразяване с COVID-19, започва бавно да облекчава ограниченията. Премиерът Борис Джонсън обяви в неделя планове за насърчаване на някои хора да се върнат на работа, визирайки служителите в секторите на производството и строителството.

Британският оператор National Grid Plc плаща на Electricite de France SA да не генерира електроенергия от една от своите ядрени централи, която Великобритания консумира, и получи разрешение за изключване на слънчевите и вятърните мощности, за да спре претоварването на мрежата. Използването на енергия в кралството е спаднало с 9% спрямо седмица по-рано, показват данни на оператора.

европа европа

Германия

Консумацията на електроенергия в най-голямата европейска икономика нарасна с 5% в понеделник спрямо предходната седмица, след като правителството позволи на магазините отново да отворят. Страната напредва с плановете си за рестартиране на дейността на ресторанти, барове и вътрешното футболно първенство.

Но не всичко изглежда оптимистично в Германия. Почти една на всеки пет компании в страната е освободила свои работници през април - ранен предупредителен знак, че държавните субсидии може да не са достатъчни, за да се предотвратят мащабни щети на пазара на труда, изтъкват от института Ifo.

Испания

В Испания потреблението на енергия нараства леко с 0,5% в понеделник, показват данни на оператора Red Electrica Corporacion SA. В голяма част от страната кафенетата и баровете отново работят. Въпреки това мерките в Мадрид и Барселона остават по-строги, дори когато Испания регистрира най-ниския дневен прираст на новозаразени за последните близо два месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още