IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елена Поптодорова: Присъствието на НАТО в Черно море ще стане по-видимо

Мирната идилия не е постижима в обозримо бъдеще, смята вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор

13:01 | 02.03.19 г. 12
<p>
	Премиерът Бойко Борисов и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата им в петък.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Премиерът Бойко Борисов и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата им в петък. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ще има едно много по-голямо военно оживление в Черно море, прогнозира пред БНР вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова.

Тя припомни, че България никога не е провокирала конфликти, но такива са били провокирани от наши съседи в черноморския регион.

„Достатъчно е само да споменем обстановката в Молдова, Грузия, Украйна, за да си дадем сметка, че за съжаление мирната идилия не е постижима в обозримо бъдеще“, подчерта Поптодорова.

И обясни: „Така че – да, ще се наложи едно по-видимо присъствие на алианса. Разбира се, съобразено с всички вече договорени задължения, отговорности, права, които и до момента се спазват от въоръжените сили на НАТО и най-вече от ВМС“.

Говорейки за разнопосочните тълкувания на посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София тази седмица, тя каза, че това е една обичайна визита. Според нея това „съюзническо посещение“ може да бъде сравнено с визити на еврокомисари и представлява „българското външнополитическо ежедневие“

„Столтенберг дойде в един напрегнат момент в сферата на сигурността… Но фокусът беше основно върху опасността от хибридна война, която се засилва, сигурността в Югоизточна Европа, Западните Балкани и Черно море“, каза Поптодорова.

Според нея е показателно, че шефът на НАТО е дошъл в България след срещата в Кошице, Словакия, на 9 от членките на алианса, където тези теми са били зададени.

Елена Поптодорова посочи, че диалогът с Русия е от „критично важно значение“, като според ней той трябва да се води от гледната точна на партньори, гледащи в една посока, а не един срещу друг.

„Трябва да кажа, че вината, отговорността за това не е на НАТО“, добави тя.

„За съжаление Русия смята, че е постоянно заплашена, което не отговаря на фактите, по-скоро е видно обратното действие. Виждаме една тревожна Русия, която по-скоро се опитва да излезе извън сегашните си граници и да възвърне част от територии, които са принадлежали някога на Съветския съюз“, каза Поптодорова.

Според нея при такъв подход няма как да се получи диалогът в рамките НАТО -Русия.

„В отговор НАТО основателно смята, че е необходимо да осигури своята защита, но тя не е насочена специално срещу Русия“, подчерта Поптодорова, като посочи необходимостта за защита от хибридни атаки, кибератаки.

Тя каза още, че Русия има стремеж да създаде нещо като военно неутрална зона в Западните Балкани. „Това минава през Сърбия, опитите, които бяха направени да се препятства Преспанското споразумение, за което получихме изрично признание от Столтенберг… Гърция реагира публично, което бе нещо нечувано до този момент, Македония реагира, Черна гора реагира“, посочи Поптодорова.

„Това ни дава една по-практическа и фактологична картина за усилията нашият район да се „кастрира и неутрализира по остър начин спрямо нашата принадлежност към НАТО, но даже и към ЕС“, добави тя.

И призна, че е изпитала облекчение, когато министър-председателят Бойко Борисов каза, че „България не е троянският кон на Русия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 2
serafima
преди 5 години
До корн. Повече от проста царевица не можеш да бъдеш. Като ближеш краварски задни части, не значи, че всеки прави това. Дори не ми се спори с тебе. Жалък си, безродник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 18
korn
преди 5 години
България над всичко бе русофилски еничер.Айде отивай да лъскаш руския ботуш бе роб.Путин е един ***,***,Излиза и говори на руския народ как борел гадния пропаднал Запада и руския народ трябвало да обеднее,а децата му учат на Запад.Това е все едно да се изплюеш в лицето на всички руснаци.Сталин ако беше жив щеше да го рита до Сибир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Бившата посланичка на България в САЩ беше хваната да краде на летището във ВаршаваВлезе в сила присъдата на Елена Поптодорова за кражба на козметика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
чики.джия смотан !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
пред кого изложи Русия , пред тебе ли ?! Тъпук , трите плюса дето сам си си ги лепнал говорят достатъчно кой се излага , *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 17
bgMan
преди 5 години
Няма лошо.Особено за нас, които почти нямаме ВМС и ВВС защото бюджета ни не позволява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 5
lalka 75
преди 5 години
И ти ли, .. Ленче ..!??!?Като онова "И ти ли ... Бруте.,.,"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Ъмдам, те руснаците не са хора.Може да ги убиваш без проблем.Може да им забраняваш да говорят на руски и да се чувстват руснаци.Въобще всеки западняк се чувства венецът на Творението.Не всички хора, а само западняка.И на тоя западняк изобщо не му пука, че на Балтика, руснаците са НЕграждани на страната, в която живеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 42
korn
преди 5 години
Украйна,Молдова и Грузия,три държави нападнати от руските диваци които избиват християни и славяни.Но България е в НАТО и руски ботуш никога повече няма да стъпи тук.А комплексираното джудже Путин изложи така Русия,както никой руски лидер не е излагал така страната си.Но какво да очакваш от тъпо ченге.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 53 rate down comment 12
majnata
преди 5 години
кое...че вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор е клептоман ли ?! Впрочем цялата евроатлантическа пасмина е генетично предразположена да пипа чуждото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още