IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елисейският дворец се готви за своя нов обитател

Избирателната активност във Франция е почти същата като на първи тур

15:34 | 07.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Знаменитият Елисейски дворец се готви за своя нов обитател. Ключовете от апартамента на държавния глава на Петата република ще получи победителят от днешния втори тур на президентските избори - основателят на движението "Напред" Еманюел Макрон или лидерът на Националния фронт Марин льо Пен.

Сегашният обитател Франсоа Оланд, един от най-непопулярните президенти на Франция, който се отказа да се кандидатира за втори мандат, трябва да напусне резиденцията на 14 май.

С изключение на Шарл де Гол и Жак Ширак никой друг от лидерите на Франция не е живял постоянно в двореца през целия си мандат. Самият Оланд се установи в него през последните две години, предаде БТА, по информация на ТАСС.

Какво решение ще вземе днешният победител в президентските избори предстои да се разбере. Но Марин льо Пен вече каза, че ако стане президент, няма да живее в двореца. "Имам три деца и предпочитам да остана с тях", заяви тя неотдавна. 

Междувременно Ройтерс съобщи, че избирателната активност на втория тур на президентските избори във Франция е почти същата като тази на първи тур. Към 12 ч. активността достигна 28,23% на втори тур спрямо 28,54% на първи.

Опонентите Еманюел Макрон и Марин льо Пен вече упражниха правото си на глас. Двамата кандидати за президент останаха на балотаж, след като на първия тур на изборите спечелиха най-много гласове в сравнение с останалите претенденти.

Последните сондажи дават много голяма преднина на Макрон, около 60%, но все още изходът не е напълно ясен, тъй като някои избиратели ще чакат до последно.

Няколко любопитни факта за Елисейския дворец

Освен че служи като резиденция на държавния глава Елисейският дворец е и пазител на френската история. Стените му са свидетели на големи събития през последните два века в Европа и света. Така например, там на 2 юни 1814 г. след поражението при Ватерло Наполеон Бонапарт се отказва от престола и потегля към изгнание на остров Света Елена.

Първата сграда на мястото на сегашния дворец е построена през 1718 г. от знаменития архитект Арман-Клод Моле и е обитавана от граф Д'Евро. Четвърт век по-късно след смъртта на графа дворецът става собственост на Луи Петнайсети.

Кралят го подарява за резиденция на своята фаворитка - маркиза Помпадур. Тогава сградата претърпява кардинална промяна. По-късно дворецът получава днешното си име – Елисейски, заради близостта му до знаменитата улица "Шанз Елизе".

След революцията през 1848 г Елисейският дворец става резиденция на президентите на републиката. След провъзгласяването на втората империя той става дом за настаняване на високопоставени чуждестранни личности. В него са пребивавали кралски особи като британската кралица Виктория, руският император Александър Втори, турският султан Абдул Азиз. По това време дворецът придобива и сегашния си облик. Френската държава отделя значителни финансови средства за превръщането му в една от най-удобните и блестящи резиденции в Европа. 

На последния етаж се намират личните покои на президента, а на долните са работните помещения. Личният кабинет на президента е разположен в Златния салон, украсен с разкошна мебел в стил барок и стенописи.

След 1879 г. дворецът е бил обитаван от 23-ма президенти. Охраната му осигуряват войници от Републиканската гвардия - специално подразделение на жандармерията.  

Повече за вота във Франция четет тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Който и да победи , писоарът ще е излишен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още