IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елизабет Втора призова за единство на фона на хаоса около Brexit

Кралицата не коментира директно излизането на Великобритания от ЕС, но думите ѝ бяха приети като послание към политическите елити

10:06 | 25.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската кралица Елизабет Втора призова страната да потърси единство и да се фокусира върху „по-голямата картина“ – кодиран призив към политическата класа за решаване на кризата с Brexit, набираща все по-големи размери.

С наближаването на датата за официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз – 29 март, Великобритания затъва все повече в най-тежката си политическа криза от близо половин век насам.

И макар Елизабет Втора да не спомена директно Brexit в своята реч пред Женския институт в Норфолк, монархът посочи, че всяко поколение е изправено пред „нови предизвикателства и възможности“, съобщава Ройтерс.

„И докато търсим нови отговори в съвремието, аз предпочитам изпитаните и проверени рецепти като това да се държим добре един с друг и да уважаваме различните гледни точки, да се обединим в търсенето на разбирателство и никога да не губим от поглед по-голямата картина“, заяви кралицата.

Нейният коментар бе интерпретиран като кодиран сигнал към политическия елит. Водещото заглавие на в. Times гласи „Прекратете спора за Brexit, призова кралицата враждуващите политици“, а според ВВС няма съмнение, че с думите си монархът отправя послание.

Като държавен глава кралицата е длъжна да остане публично неутрална по политическите въпроси. Тя също така няма право да гласува, въпреки че преди референдума за независимостта на Шотландия през 2014 г. направи деликатен призив шотландците внимателно да помислят за бъдещето си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още