IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон: Шенген трябва да се съкрати, за да се избегне масова миграция

Според френския президент Европа трябва да преразгледа амбициите си за взаимодействие и развитие с държавите от Африка

12:00 | 28.04.19 г. 3
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Организацията на Шенгенското пространство трябва да бъде преразгледана, заяви френският президент Емануел Макрон, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria, без да изключва необходимостта от изтегляне на няколко държави от Шенгенската зона. 

„Нациите съществуват и благодарение на своите граници, но за да бъдем открити, трябват ясни предели, нужни са правила, за да приютиш някого ти е нужен дом, а той се нуждае от граници, обясни той, като добави: "Решихме да имаме общи граници, създадохме Шенгенското споразумение, но то повече не работи".

От изказването се разбра, че идеята му е от зоната за пътуване без паспортен контрол между 26 държави да отпаднат онези, които не участват в преразпределянето на мигранти.

Според него Европа трябва да преразгледа амбициите си за взаимодействие и развитие с партньорите в Африка.

"Но в тази Европа има и обосновано право за предоставяне защита на бежанците и тази отговорност е съпроводена със солидарност. Именно на тази основа трябва да се реформира Шенген."

От 15 януари до 15 март във Франция се проведе национален дебат, чиято цел беше да се решат проблемите на протестиращите [жълти жилетки] чрез провеждане на срещи в кметствaтa и събиране на жалби в интернет. След дебатите френският президент трябваше да се обърне към нацията и това беше планирано за 15 април, но речта на Макрон беше отложена поради пожарa в катедралата Нотр Дам.

Шенгенската зона е пространство, което включва 26 европейски държави, които са се присъединили към нормите на шенгенското законодателство на Европейския съюз и са премахнали граничния контрол помежду си. Четири от тези държави (Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн) не са част от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 37 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Нещо като президент, нещо като политик, нещо като фюрерче, нещо като банкер, нещо като комунист, нещо като тарикат, нещо като ренегат, нещо като извратеняк... - поредният френски дребосък с маршалски жезъл в... раницата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 0
ratten
преди 4 години
бaбoебски глупости, докато обираха колониите им беше ок и нямаха нужда да делят с нас.но сега когато бившите колонии им доставят aрaбели и нeгрa, искат да ги разпределят по другите държави. айде нема нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
забрана веднагически всякво действие на всички френски фирми в Колонията, блокаж на френски стоки и айде довиждане, ееебаааго у *** ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още