IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон създава специално звено за борба с тероризма

Новата структура ще е пряко подчинена на президентската институция във Франция

18:47 | 07.06.17 г.
<p>
	Президентът на Франция Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Президентът на Франция Еманюел Макрон проведе специално съвещание за създаване на ново звено за борба с тероризма. Целта е чрез него бъде подобрен обменът на разузнавателни данни и да бъдат изработени стратегии в сферата на сигурността.

Това става ден след като мъж нападна полицай пред катедралата "Нотр Дам" в Париж, предаде Асошиейтед прес.

Новата структура - Национален център за борба с тероризма, бе официално представена на днешното заседание в Елисейския дворец на Съвета за национална сигурност и отбрана в присъствието на представители на правителството и ръководния състав на службите за сигурност, съобщава БТА.

Звеното ще се състои от около 20 души и ще упражнява надзор върху всички действия за борба с тероризма. То ще се помещава в Елисейския дворец, ще работи денонощно и ще бъде пряко подчинено на президентската институция - нещо безпрецедентно за Франция, където местни наблюдатели бяха заявили, че има липса на координация между службите за външно и контраразузнаване.

Високопоставен източник от френското президентство заяви, че новата структура ще очертае в частност стратегии за борба с радикализацията в интернет и разпространението в интернет на инструкции за извършване на атентати.

Сред основните й предмети на дейност ще бъде и въпросът за френските граждани, присъединили се към групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, които може да се върнат във Франция.

Създаването на това звено беше предизборно обещание на Макрон заради атентатите във Франция. Негов ръководител ще бъде Пиер дьо Буске дьо Флориан, бивш началник на френското контраразузнаване. Новите шефове на службите за външно и контраразузнаване ще бъдат официално обявени на 21 юни.

Освен това френското правителство ще поиска от парламента да бъде продължен режимът на извънредно положение и след 15 юли. Мярката, която дава на полицията извънредни правомощия, ще действа до 1 ноември. Това ще бъде шестото му продължаване, след като беше въведено заради атентатите през 2015 г.

На 21 юни правителството на Франция ще представи и законопроект за затягане на мерките за сигурност за постоянно, така че да важат и след края на извънредното положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още