IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Национализацията вече не е тема табу в Европа

Имаме класическа ситуация на пазарен провал, твърди финансистът

11:44 | 23.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Национализацията вече не е тема табу в Европа. Напротив, започва да става практика. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Емил Хърсев.

Поводът да направим този извод е последният манифест на лейбъристите във Великобритания, които поставят въпроса за ренационализацията, като един от централните икономически проблеми в предизборната си платформа, добави той. Там вече съвсем ясно се говори за една пакетна ренационализация, като начин за подобряване на икономиката. 

„Интересно е, че във Великобритания има един доста сериозен консенсус по въпроса между двете основни политически партии. Защото да не забравяме, че и консервативни правителства, като това на Камерън, направиха едни от основните сделки за ренационализация, като например тази за националната железопътна мрежа“, допълни гостът.

„Подобни мерки се взеха в много страни, като последният случай е в Италия. Това, за което не трябва да си затваряме очите, е, че когато основни велики сили, държави членки на Г7, решат да спасяват определен сектор, те просто загърбват и задраскват европейско законодателство, за което всяка една друга европейска периферна държава би получила многомилиардни санкции“, обобщи финансистът.

„Със сигурност ще се наложи на доста места държавите в Европа да се върнат обратно, поне в сектори, където това ще се окаже в скоро време неизбежно. Такива са комуналните услуги, инфраструктурните мрежи. Защото е очевидно, че пазарът не се справя там. Имаме класическа ситуация на пазарен провал“, категоричен бе Хърсев.

Целя разговор може да видите тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
пасъм
преди 6 години
Глупости на търкалета, пак ни подготвят... Не сме 1917 г :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още