IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

En+ на Олег Дерипаска вече е на Лондонската фондова борса

Това е първата руска компания, допусната на този пазар след въвеждането на западните санкции срещу Русия

13:03 | 08.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Холдингът на руския милиардер Олег Дерипаска En+ излезе днес официално на Лондонската фондова борса, предаде AFP. Това е първата руска компания, допусната на този пазар след въвеждането на западните санкции срещу Русия заради украинската криза.

Малко преди 9 часа по Гринуич (11 часа българско време) акциите на En+ се котираха за 13,25 долара за брой, или с 5,36 на сто по-малко от определената на 3 ноември цена за първичното публично предлагане (IPO) от 14 долара, според която пазарната капитализация на дружеството достигна 8 милиарда долара, позволявайки му да привлече 1,5 милиарда долара.

Цената за IPO-то беше фиксирана в долната част на диапазона от 14 до 17 долара, обявен по-рано, което е признак, че инвеститорите не проявяват голям интерес да купуват акции, отбелязва AFP.

En+, който е най-големият акционер в алуминиевия гигант „Русал“ и развива дейност в електропроизводството, обяви в началото на октомври намерението си да излезе на Лондонската фондова борса и да започне да се котира официално от 8 ноември, след което да се появи и на Московската борса "на 8 ноември или около тази дата".

Генералният директор на холдинга Максим Соков заявява, че това излизане на борсата е "най-значителното в сферата на металите, минната промишленост и обществените услуги в света до този момент", се казва в комюнике на En+. Соков изразява задоволство от "продължаващото консолидиране на всички аспекти от нашата дейност".

49-годишният Олег Дерипаска е сред олигарсите, забогатели през годините след разпадането на СССР и чието влияние намаля след идването на власт на Владимир Путин през 2000 г. Списание Forbes оценява богатството му на 6,5 милиарда долара, отбелязва БТА.

За Лондонската фондова борса това листване е добра новина, тъй като IPO пазарът беше на забавени обороти в края на 2016 и началото на 2017 г. От известно време той се съвзема, въпреки че инвеститорите понякога се колебаят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още