IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енда Кени не успя да си спечели преизбиране за премиер на Ирландия

Партиите все още не могат да сформират коалиция след парламентарните избори през февруари

12:25 | 07.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изпълняващият все още длъжността министър-председател на Ирландия Енда Кени в сряда изгуби парламентарния вот, който можеше да му спечели преизбиране като лидер на правителството. Усилията за формиране на коалиция обаче продължават, съобщава POLITICO.

Кени, чиято партия Файн Гаел спечели най-много избиратели на парламентарните избори през февруари, макар и с голям спад на подкрепата, с малко не успя да привлече достатъчно гласове, нужни, за да остане министър-председател и да се опита да формира правителство.

Парламентът гласува за кандидати за министър-председател за втори път от неубедителните избори насам, в които избирателите наказаха Файн Гаел и по-малкия ѝ коалиционен партньор – Лейбъристката партия, заради годините на икономии. Първият вот по кандидатите за премиер бе през март, когато депутатите отхвърлиха всички предложени имена.

Нито един от кандидатите не успя да си спечели подкрепа и в сряда, като Кени загуби с 80 на 51 гласа. Майкъл Мартин, лидер на Фиана Файл – втората най-голяма партия, изгуби с 95 на 43 гласа.

Това означава, че двете най-големи политически партии в Ирландия ще продължат опитите си да формират коалиционно правителство. Те са дългогодишни съперници. Файн Гаел е създадена от поддръжниците на споразумението с Великобритания, с което Ирландия получава статут на доминион през 1922 г. Фиана Файл пак е основана от един от оцелелите лидери на Ирландската национална революция – Емон де Валера, който е яростен противник на сделката.

Най-вероятният резултат от преговорите обаче е Фиана Файл да подкрепи водено от Файн Гаел миноритарно правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още