Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Енергийната криза тества амбициите на ЕС за климата

Може ли общността да отстъпи от плановете си за позеленяване на икономиката?

Енергийната криза тества амбициите на ЕС за климата

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на цените на енергията може да засегне тежко амбициите на Европа за позеленяване на икономиката във времена, когато световните лидери тепърва започват да коментират мерки за ограничаване на въглеродните емисии, пише в коментар Bloomberg.

В Европа сметките за енергия на потребителите се увеличават с двуцифрени стъпки преди началото на зимния сезон. Високите цени вече започнаха да се отразяват негативно и на индустрията и редица производители спират работа при достигане пикови нива на цената на електроенергията.

Още по темата

Така за ЕС, който се опитва да забрани продажбите на нови конвенционални автомобили след 2035 година и да наложи такси върху горивата за отопление на домовете, ще бъде все по-трудно да прокарва "зелената" си линия.

Скъпата енергия прави трудни преговорите за климатичния пакет, признава съветникът в консултантската компания Rud Pedersen Public Affairs Петер Вис. Според него обаче отстъпление днес ще означава само удължаване на зависимостта на Европа от вноса на изкопаеми горива.

В момента цените на природния газ и електроенергията в ЕС гонят исторически рекорди, а за много причината са липсващите доставки на газ. Чуват се критики, че Русия манипулира данните и реално не доставя количествата природен газ според своите ангажименти, посочва още Bloomberg. 

Европейската икономика се възстановява от пандемията от коронавируса по-бързо от очакваното, а климатичните пакети на ЕС за намаляване на въглеродните емисии напомпаха цените на квотите въглероден диоксид.Това допълнително тежи на цената на електроенергията, тъй като въглищата все още имат съществен дял в производството.

На този фон ЕС иска да бъде лидер в борбата с климатичните промени и пример за големите замърсители като САЩ и Китай. Плановете на общността са има нулеви въглеродни емисии през 2050 година.

На думи това звучи добре, но за бедните държави, както и за енергийно интензивните индустрии този преход ще бъде болезнен. Много правителства в Европа предприемат мерки да смекчат удара за домакинствата от отказа от въглища. Първи за помощи заговориха гърците, но темата бързо беше подхваната и от другите страни.

Испания вече предупреди Брюксел, че очаква протести - намаляването на емисиите може би не е устойчиво в период на растящи цени на електроенергията, пише Мадрид в писмо до европейските чиновници. 

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
2
 
2
преди 2 месеца
В моментът зеленашеските политики висят на два тънки косъма - и тези косми са двете тръби на Северен поток 2. Дори донякъде ми се ще саботажните действия срещу - да се проточат до напролет. Експертите вече прогнозират цени дори до 3 долара на метър газ. Господин Вова е добър и - ако европейските "лидери" не щат газ, ще доставя и дърва... ама те и дървата са в Сибир за проклетия...
2
 
4
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Да поизмръзне европейският гласоподавател тая зима и може да му дойде акъла.

Още от Европа
Йоахим Нагел - следващият председател на Бундесбанк?