Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Eni отчита нетна загуба от 1,89 млрд. евро – очаква пик в добива на петрол до 2025 г.

Нетните приходи от продажби през четвъртото тримесечие се понижават с 19 на сто до 16,46 млрд. евро

Eni отчита нетна загуба от 1,89 млрд. евро – очаква пик в добива на петрол до 2025 г.

Снимка: Bloomberg/Giulio Napolitano

Италианският енергиен гигант Eni SpA отчете нетна загуба в размер на 1,89 млрд. евро за четвъртото тримесечие, в сравнение с печалбата от 399 млн. евро за същия период през 2018 г., съобщава Nasdaq.

Загубата на акция достига 0,53 евро за дял в сравнение с печалбата от 0,12 евро за акция година по-рано. Коригираната нетна печалба, дължима на акционерите, се понижава на годишна база до 546 млн. евро от 1,45 млрд. евро. Коригираната печалба на акция достига 0,15 евро в сравнение с 0,40 евро за акция. 

Още по темата

Нетните приходи от продажби през четвъртото тримесечие се понижават с 19 на сто до 16,46 млрд. евро, спрямо 20,12 млрд. евро.

Средното производство на петрол и природен газ за тримесечието достига 1921 хил. барела петролен еквивалент на ден.

Бордът на директорите е одобрил предложение за разпределение на дивидент от 0,86 евро за акция, от които 0,43 евро вече са били предоставени през септември.

От компанията заявиха, че очакват нетното производство на петрол и газ да достигне своя пик през 2025 г., след като дружеството обеща да свие емисиите на парникови газове от своята дейност с 80 на сто до 2050 г., информира Financial Times.

В своя нов дългосрочен стратегически план Eni все още очаква производството ѝ да нараства с 3,5 на сто всяка година до средата на десетилетието. От компанията прогнозират добивът на петрол да се забави с времето, като към 2050 г. газът ще представлява около 85% от общото ѝ производство.

„Разработихме със стратегия, която съчетава икономическата устойчивост с устойчивостта на околната среда“, каза главният изпълнителен директор Клаудио Дескалци в петък.

През последните години големите петролни компании се опитват да насочат инвестициите си към газа, който при изгаряне отделя по-малко емисии на въглероден диоксид, отколкото въглищата и петрола. Но този ресурс също е с фосилен характер и търпи сериозни критики от страна на екологичните активисти.

Плановете на Eni да намали емисиите с 80% се отнасят за всички нейни подразделения и касаят продуктите, които произвежда, включително тези, които се правят с помощта на петрол от трети страни.

Това превръща компанията в една от най-амбициозните от всички големи енергийни дружества, които дълго време твърдяха, че не могат да контролират емисиите от клиенти, например когато бензинът се изгаря в автомобилите.

Eni също така планира да инвестира много във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и биометан и да декарбонизира газа, който произвежда, използвайки технологията за улавяне и съхранение на въглерод.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Още един енергиен гигант се готви да покаже червен картон на петрола