IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕНП е на крачка от изгонването на партията на Орбан от парламентарната си група

Представителите на унгарската политическа сила ще загубят позициите си в ЕП след приемане на правилата

11:18 | 02.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Унгария Виктор Орбан. <em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП) ще продължи в сряда, 3 март, с гласуването на нови правила, които позволяват спиране на дейностите на партии членки. Това ще позволи изгонването на партията на премиера на Унгария Виктор Орбан Фидес от парламентарната група на ЕНП, макар че той обяви, че тя сама ще напусне групата, ако гласуването се проведе.

Депутатите ще гласуват процедурния правилник на парламентарната група, за да позволят суспендиране на дейността на партия член, пише онлайн изданието EUObserver.com.

Унгарската Фидес беше отстранена от своето политическо семейство в ЕП – ЕНП, още през 2019 г., но това не се отрази на позициите на депутатите ѝ. Една от евродепутатките от "Фидес" - Ливия Ярока, е заместник-председател на ЕП, а няколко други са заместник-председатели на различни комисии.

Източници от ЕНП коментират пред изданието, че пренаписването на вътрешните правила е част от усилията за привеждане на статута на тези членове на ЕП в съответствие с отстраняването на "Фидес" от партийното семейство. "Трябва да осигурим сближаване с вземането на партийни решения", казва и източник на медията от ЕНП.

Промяната в правилата изисква мнозинство от две трети сред 187-те евродепутати от групата. Източници от ЕНП посочват, че само делегацията на "Фидес" се е обявила против новите правила на вътрешна среща миналия петък.

Словенски евродепутати от партията на премиера Янез Янша, които наскоро бяха подложени на критика за устни нападки срещу журналисти, може също да подкрепят колегите си от "Фидес", добавят източниците на медията.

След въвеждането на тези правила се очаква евродепутатите да гласуват за спирането на дейностите на евродепутатите от "Фидес" в рамките на седмица или две, което ще изисква обикновено мнозинство. Това би означавало, че членовете на ЕП от "Фидес" няма да могат да говорят или да действат от името на групата на ЕНП и вече не могат да представляват групата на ЕНП. Орбан няма да бъде канен на събития на ЕНП.

Унгарският премиер, в писмо до лидера на групата – германския евродепутат Манфред Вебер, коментира, че "ако "Фидес" не е добре дошла, не се чувстваме принудени да останем в групата". Според него е "недемократично да се ограничават правата на евродепутатите" и че този ход ще отслаби политическото семейство на ЕНП.

ЕНП започна процеса по пренаписване на правилата, след като през декември лидерът на "Фидес" в ЕП Тамаш Дойч нападна Вебер и сравни негови думи с лозунги на Гестапо и на унгарската тайна полиция от времето на комунизма. Дойч често се изявяваше покрай споровете между Брюксел и Будапеща за върховенството на закона с доста остри коментари.

ЕНП, а и ЕП като цяло, се борят отдавна с Фидес и Орбан заради оспорването на ценностите и правилата на ЕС и конфликта на Будапеща с няколко институции на блока.

"Привърженик съм на диалога, но Фидес не направи нищо, за да се промени. Сега няма да позволя на Орбан да успее отново с изнудване. Реформата ще бъде осъществена и ще окаже влияние“, коментира и австрийският евродепутат Отмар Карас в Twitter.

Изгонването на Фидес от семейството на ЕНП остава решение на политическите лидери на партията. Председателят на ЕНП Доналд Туск се надява на лична среща през юни, след което да реши съдбата на унгарската политическа сила. Заради пандемията обаче тази среща пак може да бъде отложена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още