IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енрико Лета се пречупи - подава оставка утре

Премиерът на Италия е взел решението си, след като днес ръководството на Демократическата партия оттегли доверието си към него

20:42 | 13.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Премиерът на Италия Енрико Лета каза, че възнамерява да връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано в петък. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Италия Енрико Лета каза, че възнамерява да връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано в петък. Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Италия Енрико Лета обяви намерението си да подаде оставка утре - петък, 14 февруари, предава Ройтерс. По този начин той ще предостави възможността на лявоцентристкия лидер Матео Ренци да оглави третото по ред правителство, което ще управлява Италия, само в рамките на една година.

Лета е взел решението си, след като днес ръководството на Демократическата партия – най-голямата партия в управляващата коалиция - оттегли доверието от издигнатия от нейните редици министър-председател.

Ренци призова за по-амбициозно управление, което да изведе икономиката на Италия от блатото. „Италия не може да живее в условия на несигурност и нестабилност. Поставени сме на кръстопът“, сподели той пред членовете на партията.

Лета не е присъствал на извънредното заседание, но е заявил, че иска неговата партия да реши дали да продължи да го подкрепя или не. В изявление след края на заседанието Лета каза, че възнамерява да връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано в петък. Очакванията са, че след това държавният глава ще позволи на Ренци да състави ново правителство.

В последните седмици натискът върху Енрико Лета нарасна заради амбициите на конкурента му Матео Ренци и призивите на бизнеса за ускоряване на реформите. По-рано днес самият Лета заяви, че не смята да се оттегля. Но ето че под натиска на избрания преди два месеца национален секретар на партията Матео Ренци, оставката ще бъде факт.

Ренци открито декларира намерението си да оглави ново правителство и без да отиде на избори, да управлява до края на парламентарния мандат, който изтича през 2018 г.

„Сега няма условия да се върнем пред урните, защото няма избирателен закон, който да гарантира мнозинства, а реформите тепърва ще започнат", каза 39-годишният лидер на най-влиятелната лявоцентристка партия в Италия, цитиран от световните агенции, пише и Dnes.bg.

Ако Ренци бъде следващият премиер, то той ще бъде третият неизбран пряко лидер след технократите Марио Монти и Енрико Лета. Лета пое управлението на Италия през април миналата година след седмици на напрежение между партиите в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 6
dichfromthebeach
преди 10 години
Утре можем да очакваме разпродажба на капиталовите пазара в еврозоната и респективно обезценяване на еврото. Спрямо долара при липса на пробив на 1.37 можем да видим 1.34 още в рамките на утрешния ден и седмично затваряне с ново тримесечно дъно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ако Ренци бъде следващият премиер, то той ще бъде третият неизбран пряко лидер след технократите Марио Монти и Енрико Лета. ---Въпреки, че очевидно този начин не действа, вече 2 пъти, ще пробваме трети. И ако той не стане... ми ще продължим да пробваме до края на мандата, къде 2018-та, когато маймуните вече ще са разбрали, че от избори вече няма да има смисъл и няма и да има. NWO
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още