IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.ON и Total напускат Трансадриатическия газопровод

Испанската Enagas придобива отчасти дела им, а досегашният акционер Fluxys увеличава участието си

11:45 | 01.10.14 г. 1
E.ON и Total напускат Трансадриатическия газопровод

Две от водещите европейски енергийни компании – базираната в Германия E.ON и френската Total, напускат проектната компания, която има за цел да изгради Трансадриатическия газопоровод (ТАР). Част от дела им е изкупен от испанската Enagas.

E.ON притежаваше 9% от проекта, а Total – 10%, става ясно от прессъобщение на проектната компания на ТАР. След трансформацията Enagas придобива дял от 16%, а досегашният акционер Fluxys увеличава дела си от 16% на 19%.

От E.ON коментираха лаконично, че причината да напуснат проекта е „резултат от непрекъснатото преразглеждане на портфолиото с проекти на компанията“.

Няма промяна при останалите акционери – BP, SOCAR и Statoil притежават дялове от по 20% от капитала на проектната компания. Най-малкият акционер е швейцарската Axpo с дял от 5 на сто.

Трансадриатическият газопровод цели доставките на природен газ от находището „Шах Дениз II” в Азербайджан в Европа. Тръбите ще бъдат свързани с Трансанадолския газопровод (TANAP). След това през територията на Гърция и Албания и по дъното на Адриатическо море газопроводът ще достигне до италианския бряг.

Този газопровод обаче е важен и за България, защото чрез връзката Комотини – Стара Загора, която предстои да бъде изградена, страната ще може да се възползва от достъпа до азербайджански газ.

България обмисля и варианти да получава газ от Азербайджан през територията на Турция до съществуващата и в момента връзка Кулата-Сидирокастро, коментираха медиите в Азербайджан след посещението на българския държавен глава Росен Плевнелиев в страната.

Ако този вариант бъде осъществен, първите доставки на газ в България ще бъдат реализирани две години по-рано от първоначално планираното през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Аууу, смрад на Набълбуко се понесе и от тази диверсификация, геби!!! Тука неколко лемура барабар с президентченцето силно убеждаваха в светлото бъдеще на морето от гръцки, турски, катарски, грузински, марсиански, но не и руски газ! Аз казвах, че може, ама друг път. И тогава, и сега капиталетата се облекчават с минуси върху мнението ми... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още