IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.ON иска да продаде активи за 2 млрд. евро през следващите две години

Продажбите са част от мащабен процес за понижаване на дълга на компанията и генериране на средства за инвестиции в развиващи се пазари

11:40 | 13.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
E.ON иска да продаде активи за 2 млрд. евро през следващите две години

Германската компания E.ON AG обяви, че очаква да набере над 2 млрд. евро през следващите две години от продажбата на активи, включващи две регионални германски компании за комунални услуги и дял в компанията за обогатяване на уран Urenco, съобщи MarketWatch.

Приходите от тези продажби ще се добавят към вече постигнатите споразумения за продажба на активи на стойност 3,5 млрд. евро, които трябва да бъдат приключени през настоящото тримесечие, посочиха от E.ON.

Продажбите са част от по-мащабния процес за понижаване на дълга на компанията и генериране на средства за инвестиции в развиващи се пазари като Бразилия и Турция. Като се включат вече договорените продажби, E.ON набира около 17 млрд. евро от продажби на активи, като през януари от компанията обявиха, че си поставят за цел те да достигнат 20 млрд. евро.

От E.ON вече бяха дали знак за желанието си да продадат дела си от около 17% в Urenco, в която същият дял държи и германският им конкурент RWE AG. Останалите акции се поделят между британското и холандското правителство.

От E.ON потвърдиха също резултатите си за 2012 г., след като предварителните данни бяха публикувани на 30 януари. Компанията се е върнала към нетна печалба от 2,2 млрд. долара, като част от нея се дължи на еднократни печалби, свързани с предоговарянето на дотогава неизгодни дългосрочни договори за доставка на природен газ.

Резултатите за 2011 г. бяха обременени от решението на Германия да затвори всичките си атомни електроцентрали до 2022 г., взето след аварията в японската АЕЦ „Токушима“, което доведе до отписване на търговска репутация и загубени приходи от реакторите, които трябва да бъдат затворени по-рано от предвиденото, на стойност милиарди евро.

От E.ON потвърдиха също, че очакват печалбата им преди лихви, данъци, обезценки и амортизации да се понижи с до 15% през настоящата година главно заради ниските цени на електроенергията, спаднали заради слабото търсене в Европа и свръхпроизводството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още