IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.ON отбеляза рекордна нетна загуба за 2016 г.

Загубата се дължи на отписвания на активи за генериране на електроенергия и по-високи резерви за отдалечаването от ядрената енергия в Германия

11:05 | 15.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският енергиен концерн E.ON отбеляза нетна загуба от 16 млрд. евро за 2016 г., което е над два пъти повече от загубата за 2015 г., на фона на отписвания на активи за генериране на електроенергия и по-високи резерви за отдалечаването от ядрената енергия в Германия, съобщава Financial Times.

Компанията обаче заяви, че коригираната печалба преди лихвите и данъците е 3,1 млрд. евро, което е близо до горната граница на прогнозирания диапазон.

Компанията заяви, че ще предложи дивидент от 21 цента на акция за 2016 г. и от 30 цента на акция за 2017 г. Коригираната печалба преди лихвите и данъците ще бъде между 2,8 млрд. и 3,1 млрд. евро тази година.

Миналата година E.ON се раздели на две, отделяйки въглищните и газовите си електроцентрали, търговията с електроенергия и производството на газ в друга компания – Uniper, която дебютира на фондовата борса във Франкфурт през септември.

Ходът, едно от най-големите корпоративни размествания в следвоенната индустриална история на Германия, бе реализиран в отговор на кризата в германския енергиен сектор. Тя бе причинена от Energiewende – радикалното отдалечаване на страната от ядрена енергия и изкопаеми горива. Изобилието на вятърна и соларна енергия изтика конвенционалната електроенергия, генерирана от компании като E.ON и RWE, от пазара и потисна цената на едро на електроенергията, което направи газовите и въглищните електроцентрали неикономични.

E.ON заяви, че нетната загуба за 16 млрд. евро за 2016 г. се дължи основно на загуба от преустановени дейности, отразявайки разходите за обезценка на операции на Uniper.

E.ON бе ударена и от решението на германското правителство от миналата година да накара компаниите за комуналните услуги да платят 23,6 млрд. евро към разходите за обезопасяване и съхраняване на ядрените отпадъци на страната. E.ON ще трябва да плати около 10 млрд. евро от общата сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още