IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.ON получава 1 млрд. евро за италианските си ВЕЦ-ове

Германският концерн слага край на бизнес одисеята си в Южна Европа

10:19 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
E.ON получава 1 млрд. евро за италианските си ВЕЦ-ове

Германският енергиен концерн E.ON продава своя италиански бизнес с водноелектрически централи за около 1 млрд. евро на производителя на зелена енергия ERG.

Германците обявиха, че планират да се разделят с бизнеса си преди година, но изпадналният в криза енергиен пазар на Стария континент доведе до неколкократно отлагане.

Германската компания заяви, че се е съгласила да продаде ВЕЦ комплекса Terni, който се състои от 16 водноелектрически централи, 1 помпена станция, 7 големи язовира и три водоема, както и 22 бента и 155 километра канали и тунели. 

С обща ефективна мощност от 527 мегавата комплексът генерира около 1,4 тераватчаса мощност годишно.

Планира се трансакцията да бъде приключена до края на 2015 г., съобщи германската компания. Сделката все още трябва да бъде одобрена от италианската агенция за защита на конкуренцията. В допълнение, сделката трябва да бъде консултирана и със синдикатите, които са традиционно силни в Италия, предава Ройтерс.

Цената на сделката бе оповестена от говорител на германската компания.

Базираната в Дюселдорф Eon вече продаде своите италиански въглищни и газови електроцентрали на чешкия оператор EPH. В допълнение германската компания се раздели и с бизнеса си със соларни панели в Италия.

Със сегашната стъпка E.ON  слага край на набега си в Южна Европа, където тя осъществи много придобивания през последното десетилетие, залагайки на бума в търсенето на енергия. Той обаче не се състоя основно заради икономическата криза в Европа, оставяйки E.ON с големи отписвания и загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още