IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eon продължава да разпродава части от бизнеса си зад граница

Енергийният концерн ще се раздели с испанския си бизнес за 2,5 млрд. евро и ще свие дела си в два парка за вятърна енергия в САЩ, пише WSJ

11:54 | 28.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Eon продължава да разпродава части от бизнеса си зад граница

Германският енергиен концерн Eon е напът да продаде бизнеса си в Испания на консорциум, в който влизат австралийската банка Macquarie и кувейтски държавен фонд. Надзорният съвет на германския енергиен доставчик вероятно ще одобри сделката за 2,5 милиарда евро на редовна среща в петък, твърдят няколко души, запознати с проекта, цитирани от Wall Street Journal. 

Според информацията на WSJ Macquarie ще внесе 60% от необходимия капитал за придобиването. Компанията Wren House Infrastructure Management, която е част от кувейтския инвестиционен фонд, ще предостави останалите 40% от нужната сума. След това купувачът ще раздели бизнеса в Испания на две фирми. Предвидени са две отделни дружества за регулираните и нерегулираните дейности.

За бизнеса си в Испания Eon е преговаряла и с други вероятни купувачи, като финансовият инвеститор CVC Capital и консорциум от испанската енергийна компания Gas Natural и поделение на банката Morgan Stanley. Офертата на Macquarie и кувейтския държавен инвестиционен фонд обаче е била с повече от 100 млн. евро по-висока.

Eon придоби бизнеса си в Испания преди около пет години заедно с бизнеса в Италия и Франция за общо около 11,5 милиарда евро. Малко след закупуването германската група отписа около 1,5 милиарда евро от стойността на компанията.

Приходите от продажбата на испанското дружество Eon може да използва за погасяване на дълговете. В края на третото тримесечие нетните дългове на концерна са в размер на около 31 млрд. евро. 

Междувременно стана ясно, че Eon осребрява участието си в два парка за вятърна енергия в САЩ. Компанията ще продаде мажоритарните си участия на канадската Enbridge. В бъдеще германската фирма ще държи само по 20% и ще остане оператор на парковете, но останалите 80% преминават към Enbridge. Цената на трансакцията възлиза на около 650 млн. долара.

Ветропарковете Magic Valley 1 (203 MW) в близост до Харлигън в американския щат Тексас и Wildcat 1 (202 MW) в близост до Елууд в Индиана са в експлоатация от 2012 година. Двете съоръжения заедно осигуряват електричество за повече от 120 000 домакинства.

Сделката  трябва да бъде одобрена от властите на САЩ.

Продажбата на испанския бизнес и дяловете в американските ветропаркове е част от по-широкото отстъпление на най-голямата в Германия компания за комунални услуги от настоящия труден пазар в Южна Европа. Енергийните компании страдат от икономическата слабост в много страни от Южна Европа и от решенията на пазарните регулатори. Eon възнамерява да се концентрира върху основния си бизнес и да се освободи от страничните активи.

Припомняме, че Eon се раздели със собствеността си в дъщерната фирма Е.ОН България (в която държеше 100%) през 2011 г. Купувач стана чешката фирма Енерго-Про, която плати 133 млн. евро. През 2004 г. E.ON купи по 67% от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица за 140,7 млн. евро по време на приватизацията на българския енергиен пазар. Наследници на двете дружества бяха Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД. От сливането на двете компании бе образувано Е.ОН България.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още