IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.on се разделя с конвенционалния си бизнес

Германският енергиен концерн ще се съсредоточи върху бизнеса с възобновяеми енергийни източници

12:14 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	E.ON възнамерява да продаде бизнеса си с конвенционална енергия и да се концентрира върху възобновяемите енергийни източници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

E.ON възнамерява да продаде бизнеса си с конвенционална енергия и да се концентрира върху възобновяемите енергийни източници. Снимка: Ройтерс

Германският енергиен концерн E.on възнамерява да продаде бизнеса си с конвенционална енергия. В бъдеще базираната в Дюселдорф компания ще се фокусира върху възобновяемите енергийни източници, енергийните мрежи и решенията за клиенти, заяви в специални изявление късно в неделя концернът.

Надзорният съвет вече е одобрил съответната нова стратегия за сбогуване с бизнеса с конвенционално производство, световната търговия с енергия и проучването и добива. За тази цел секторите следва да се отделят и чрез първично публично предлагане да се прехвърлят към акционерите. Новата стратегия не бива да се разглежда като „програма за намаляване на работните места", заяви главният изпълнителен директор Йоханес Тайсен. 

През следващата година трябва да бъде поставена "основата за листването на компанията", а преустройството следва да бъде изпълнено до 2016 г.

Освен това стана ясно, че компанията ще отпише активи в размер на 4,5 млрд. евро. Отписването се основава по-специално на намалената стойност на южноевропейския бизнес и дейностите в електрическите централи. Това отписване ще доведе до значителна загуба за 2014 г., отбелязва компанията. През първите три тримесечия вече бяха натрупани отписвания за около 700 млн. евро.

Заради тримесечното принудително спиране на реакторите Unterweser и Isar 1 в началото на 2011 г. E.on съди федералното правителство и няколко провинции за щети в размер на 380 милиона евро. Федералното правителство тогава нареди да бъдат изключени седемте най-стари реактора на републиката, още преди да има официално решение за пълното отказване от ядрената енергия.

E.on се бори с високата си задлъжнялост. В края на третото тримесечие нетните дългове на концерна са в размер на около 31 млрд. евро. Дружеството трябва да се справи с падащи печалби поради отслабващия бизнес на въглищните и газовите електроцентрали.

В допълнение и разходите за поетапното излизане на Германия от ядрената енергетика натоварват най-голямата в страната компания за комунални услуги. Високата задлъжнялост няма да се промени и от продажбата на испанския и португалския бизнес на австралийския инвеститор Macquarie за 2,5 млрд. евро. Освен тази очаквана от експертите сделка компанията проучва и възможността за продажба на бизнеса си в Италия.

Припомняме, че Eon се раздели със собствеността си в дъщерната фирма Е.ОН България (в която държеше 100%) през 2011 г. Купувач стана чешката фирма Енерго-Про, която плати 133 млн. евро. През 2004 г. E.ON купи по 67% от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица за 140,7 млн. евро по време на приватизацията на българския енергиен пазар. Наследници на двете дружества бяха Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД. От сливането на двете компании бе образувано Е.ОН България.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още