IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.ON със загуба от 3 млрд. евро заради дъщерната си компания Uniper

Енергийният доставчик предприема отписване за 3,8 млрд. евро преди борсовия дебют на новосъздадената дъщерна компания

14:03 | 10.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	След окончателната раздяла&nbsp;E.ON възнамерява да се концентрира над бизнеса с&nbsp;<span style="line-height: 12px;">възобновяеми енергийни източници, мрежи и продажби. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

След окончателната раздяла E.ON възнамерява да се концентрира над бизнеса с възобновяеми енергийни източници, мрежи и продажби. Снимка: Ройтерс

През септември главният изпълнителен директор на E.ON Йоханес Тайсен възнамерява да осъществи окончателната раздяла от дъщерната компания Uniper. Защото тогава компанията, в която енергийният концерн вкара своите конвенционални енергийни централи, търговията на едро и производството на газ, ще бъде листната на борсата. След това E.ON възнамерява да се посвети напълно на бизнеса на бъдещето – възобновяеми енергийни източници, мрежи и продажби.

Двете части на концерна обаче се отправят към новия старт отслабени. През първото полугодие E.ON отчита нетна загуба от 3 млрд. евро, обяви в своя междинен отчет концернът.

E.ON обосновава загубата със счетоводни обезценки и корекции на стойността и заделянето на резерв в дъщерната Uniper на стойност 3,8 млрд. евро. Акциите се сринаха в сряда към обяд с около 6,6 на сто до петседмично дъно до 8,81 евро за брой и са най-големият губещ в състава на индекса DAX. 

Успоредно с това и самата Uniper е отчела милиардна загуба, коментира германският Handelsblatt, добавяйки, че компанията ще представи първите си самостоятелни резултати на 22 август.

Още през миналата седмица Handelsblatt писа за нуждата от милиардно отписване, което според медията не е постигнато напълно и сега. Причината е самият борсов дебют. Най-късно до него E.ON трябва да напасне своето 47%-но участие в Uniper на борсовата стойност на компанията. Според доклада до борсовия оператор E.ON оценява Uniper на нетна балансова стойност от 15,5 млрд. евро, докато анализатори смятат, че пазарната стойност ще бъде най-много 5,5 млрд. евро. Цената обаче ще бъде оповестена при борсовия дебют.

При това не става дума за класическо първично публично предлагане, а за отделяне от компания майка. Затова всеки акционер на E.ON ще получи автоматично за всеки 10 свои книжа по една акция на Uniper. Самата Eon ще запази 46,65 на сто от акциите, които ще може да продаде на много по-късен етап.

През последните години електроцентралите на Uniper се обезцениха драматично, което вероятно ще доведе до поредна годишна загуба за Eon след загубите през 2014 и 2015 г.

От началото на годината Uniper работи самостоятелно. В началото на юни на Общото събрание акционерите одобриха плана за раздяла и след като не беше подадена съдебна жалба, нищо не може да спре борсовия дебют.   

E.ON се намира в период на сериозни трансформации. Разходите за поетапното излизане на Германия от ядрената енергетика натоварват най-голямата в страната компания за комунални услуги. Високата задлъжнялост няма да се промени и от продажбата на испанския и португалския бизнес на австралийския инвеститор Macquarie за 2,5 млрд. евро. Освен тази очаквана от експертите сделка компанията проучва и възможността за продажба на бизнеса си в Италия

За миналата година E.ON отчете най-голямата загуба в корпоративната си история. На фона на сериозни отписвания и ниски цени за големи корпоративни клиенти в крайна сметка загубата възлиза на 7 млрд. евро.

Още преди почти две години E.ON реши да се раздели. Сега той ще се концентрира повече над възобновяемите източници и дистрибуцията. За тази цел компанията майка на E.ON мести седалището си от Дюселдорф в Есен. Освен това ще бъде създадена нова компания Uniper, която ще се занимава с газови и въглищни централи. Uniper трябва да излезе на борсата през есента на 2016 г. 

Припомняме, че E.ON се раздели със собствеността си в дъщерната фирма Е.ОН България (в която държеше 100%) през 2011 г. Купувач стана чешката фирма Енерго-Про, която плати 133 млн. евро. През 2004 г. E.ON купи по 67% от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица за 140,7 млн. евро по време на приватизацията на българския енергиен пазар. Наследници на двете дружества бяха Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД. От сливането на двете компании бе образувано Е.ОН България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още