IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП иска още мерки за спасяване на туризма

Евродепутатите настояват за въвеждане на специална бюджетна линия за устойчив туризъм в дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г.

18:04 | 22.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrea Merola/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrea Merola/Bloomberg

Евродепутатите призовават за допълнителни мерки за подкрепа на сектора на туризма и пътуванията в ЕС, които да повишат устойчивостта му в бъдеще вследствие на кризата с COVID-19.

Посочени са областите, в които предприетите досега действия остават недостатъчни за подкрепа на сектора, в който са заети 22,6 милиона души (11,2% от общата заетост в ЕС) и който е допринесъл за 9,5% от БВП на ЕС през 2019 г.

За оцеляване на туристически бизнес може да се предвиди краткосрочно финансиране за избягване на фалита на предприятията и подпомагане на работниците, включително самонаети работници в сектора на транспорта, културата и туризма, посочват от пресофиса на ЕП.

В подкрепа за дългосрочното възстановяване и модернизиране на сектора Парламентът призовава Европейската комисия да даде насоки, за да се гарантира, че наличното финансиране може да бъде бързо достъпно. Евродепутатите настояват за въвеждането на специална бюджетна линия за устойчив туризъм в дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г. 

ЕП настоява за гарантиране на безопасността и справедливо отношение чрез

установяване на общи стандарти и подробни протоколи за мерки за проверка на хигиената и здравето; разработване на система за ранно предупреждение, която да предупреждава туристите за всяка потенциална заплаха за здравето в избраната туристическа дестинация;

създаване на сертификат за безопасност на ЕС за предприятия и оператори, които отговарят на най-високите стандарти за хигиена и безопасност; стартиране на специализирана информационна кампания за пътуванията и туризма, насочена към насърчаване на пътуванията в рамките на ЕС, възстановяване на доверието в пътуванията и туризма по време на пандемията от COVID-19 и повишаване на осведомеността на туристите относно съществуващите мерки за безопасност и здраве; въвеждане на гаранции, че безопасният транзит и движението между държавите членки няма да бъде възпрепятствано от едностранни мерки и споразумения между отделните държави.

Парламентът приканва Европейската комисия да проучи идеята за въвеждането на механизъм за управление на кризи в сферата на туризма в ЕС, за да отговори адекватно и бързо на всяко бъдещо предизвикателство с подобен мащаб.

Евродепутатите гледат на кризата и като на историческа възможност за модернизиране на туризма в ЕС и за по-устойчивото му развитие, например чрез местни и селски туристически инициативи или пътувания извън сезона. ЕС следва да насърчава и сертифицира екологични, социално отговорни и икономически надеждни пътувания и туризъм.

ЕП подкрепя концепцията за „безопасни и интелигентни дестинации“, за да се гарантира развитието на устойчив, отговорен и достъпен туризъм.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още