IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП настоява за нови правила срещу измамите с отработени автомобилни газове

Депутатите предлагат мерки срещу замърсяването на въздуха в различни сектори

16:32 | 13.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, в която призова за правила за защита срещу измами, свързани с отработените автомобилни газове. Производителите трябва да поправят неотговарящите на изискванията дизелови автомобили за собствена сметка, информира пресцентърът на ЕП.

Финансирането на земеделието трябва да бъде свързано с намаляване на замърсяването на въздуха, допълват евродепутатите.

Отправен е призив към Европейската комисия (ЕК) да предложи по-строги изисквания за фините прахови частици с диаметър до 2,5 микрона (ФПЧ 2,5).

ЕК трябва да промени правилата за качеството на въздуха в съответствие със сегашните изисквания на Световната здравна организация за прахови частици, серни оксиси и количества на озона. Тя трябва да усили проверките за спазване на изискванията за изпитания на дизеловите автомобили, пише в резолюцията.

Евродепутатите изразяват загриженост от нарастващите научни доказателства за въздействието на свързаното с автомобилното движение замърсяване на въздуха върху развитието и способностите, най-вече при децата. Те насърчават използването на цифрови технологии, като електронно начисляване на пътни такси и електронни билети, за прилагане на принципа "замърсителят плаща". Те настояват ЕС да предостави възможности за съвместна правна защита за предпазване на потребителите в случаи на бъдещи скандали с вредните автомобилни газове.

Производителите на автомобили трябва допълнително да поставят в неотговарящите на изискванията дизелови автомобили задължително пречиствателно оборудване. Разноските трябва да бъдат поети от автомобилния производител, се посочва в резолюцията.

Според ЕП е необходимо да бъдат взети предвид и вредите от износването на автомобилните гуми и спирачни накладки, както и от метана в земеделието.

Евродепутатите призовават бъдещото финансиране по Общата селскостопанска политика да бъде обвързано със задължителните мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. Сегашните хранителни и селскостопански системи са отговорни за прекомерното наличие на амоняк (NH3), азотен оксис (N2O) и метан (CH4), отбелязват евродепутатите. Общо 94 на сто от амоняка и 40 на сто от метана във въздуха произлизат от земеделски дейности.

Лошото качество на въздуха има огромно въздействие върху здравето, като бременните жени, децата и възрастните хора са особено уязвими, отбелязва ЕП. Около 90 на сто от европейците, живеещи в градове, са изложени на замърсяване на въздуха, вредно за човешкото здраве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още