IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП одобри правила за борба със заразните болести по животните

Новите правила поставят ударението върху превенцията

16:18 | 08.03.16 г.
ЕП одобри правила за борба със заразните болести по животните

Мерки за предотвратяване и спиране на огнища на болести по животните като птичия грип и африканска чума по свинете са одобрени от Европейския парламент. Те вече са неформално договорени със Съвета.

Регламентът относно болестите, които се предават между животни и са потенциално заразни и за хората, набляга на превенцията, съобщи пресцентърът на Европейския парламент.

Новите правила изясняват отговорностите на земеделските производители, търговците, специалистите по животните, ветеринарните лекари и собствениците на домашни любимци, което е в унисон с дългосрочната позиция на Парламента.

Всички земеделци, собственици и търговци на животни, са задължени да прилагат принципите на добро животновъдство и разумно използване на ветеринарни лекарства. Ветеринарите ще трябва да повишават осведомеността относно връзката между здравето на животните и хуманното отношение към тях и човешкото здраве и устойчивостта към антибиотици. 

Европейската комисия пък се наема да наблюдава реалната употреба на антибиотици за животни в държавите членки и ще публикува редовно съпоставими данни в тази сфера.

Новото законодателство ще даде право на Комисията да предприеме спешни мерки за справянето с възникващите заболявания, които биха могли да имат „силно значително влияние” върху общественото здраве и селскостопанското производство.

Евродепутатите също така гарантират консултирането на експерти от Европейския орган за безопасност на храните при обновяването на списъците на ЕС за потенциално опасни болести, както и че земеделските организации, ветеринарните асоциации, движенията за хуманното отношение към животните и други ще участват при изготвянето на планове за непредвидени ситуации.

Всички мерки за контрол на болести ще трябва да вземат предвид хуманното отношение към животните и да спестяват на съответните животни, включително уличните, прекалената болка и страдание.

За да се предотврати разпространението на болести от улични и незаконно продадени животни, евродепутатите въвеждат правила, които изискват от специалистите по отглеждане и търговците на животни да бъдат регистрирани. ЕП също така дава на Комисията правото да изиска от държавите членки да създадат национални бази данни на кучета, котки и други домашни любимци, ако това е необходимо.

Проектът за Регламент относно здравеопазването на животните е одобрен от Съвета през декември 2015 г. След одобрението на Парламента регламентът вече може да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС, ще влезе в сила 12 дни по-късно и ще бъде приложим 5 години по-късно.

Законодателството слива почти 40 различни правила в един регламент.

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат „Конкурентно ли е българското земеделие?“ на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още