IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП одобри спиране на плащания при неспазване на принципите на правовата държава

Бенефициентите ще могат да получат дължимите им суми чрез ЕК при задействане на механизма срещу държава нарушител

16:33 | 16.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският парламент (ЕП) прие регламента за защита на средствата на Европейския съюз (ЕС) от злоупотреби от страна на правителствата на държавите от ЕС, които нарушават принципите на правовата държава, съобщават от пресслужбата на Парламента.

Регламентът е одобрен без гласуване, тъй като по него не е имало внесени предложения за изменения, допълва се в съобщението.

Съгласно новия регламент плащанията от бюджета на ЕС могат да бъдат задържани, ако бъде установени, че държави нарушават принципите на правовата държава и това излага на риск управлението на средствата на ЕС. В същото време ЕС гарантира, че крайните бенефициенти няма да бъдат потърпевши от това.

Регламентът ще се прилага не само при пряка злоупотреба със средства на ЕС, като например случаи на корупция или измама, а и при системни нарушения на основни ценности, които всички държави членки трябва да зачитат, като демокрацията или независимостта на съдебната система, когато тези нарушения засягат или има риск да засегнат управлението на европейските средства.

По време на дискусия в ЕП в началото на ноември стана ясно, че България ще бъде една от първите пет страни, които ще бъдат проверени за спазването на демократичните принципи.

Практическо приложение на новото законодателство

След като Европейската комисия (ЕК) установи нарушение, ще предложи задействане на механизма за условност, свързан с върховенството на закона, срещу дадено правителство на ЕС и впоследствие ще намали или замрази плащанията за тази държава членка от бюджета на ЕС.

След това Съветът на ЕС ще разполага с един месец, за да гласува по предложените мерки (или три месеца в изключителни случаи) с квалифицирано мнозинство.

Евродепутатите успяха да съкратят периода, в което институциите на ЕС ще трябва да приемат мерки срещу държава членка, ако бъдат установени рискове от нарушаване на принципите на правовата държава, до максимум 7-9 месеца (в сравнение с първоначално предложените 12 до 13 месеца от Съвета на ЕС).

Правото ще се прилага по отношение на индивидуални или системни нарушения

За да се гарантира, че крайните бенефициенти, които разчитат и зависят от подкрепата на ЕС - като например студенти, земеделски стопани или НПО, няма да бъдат наказвани за действията на своите правителства, бенефициентите ще могат да подадат жалба до Комисията чрез интернет платформа, която ще им помогне да си осигурят дължимите суми. Комисията също така ще може да извърши финансова корекция, като намали следващия транш от подкрепата на ЕС за съответната държава.

Новият регламент, приет днес от Парламента, се прилага за всички фондове на ЕС със споделено управление, считано от 1 януари 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още