Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕП подкрепи плановете горите да поглъщат повече въглероден двуокис

До 2030 г. трябва да се постигне баланс между емисиите и поглъщането на газа

ЕП подкрепи плановете горите да поглъщат повече въглероден двуокис

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент подкрепи плановете за засилване на капацитета на горите за поглъщане на въглероден двуокис и намаляване на парниковите газове с цел борба с климатичните промени.

Евродепутатите одобриха законодателно предложение, според което държавите от ЕС трябва да гарантират баланс между емисиите и поглъщането на въглероден двуокис.

Те настояват държавите членки да увеличат поглъщането на въглероден двуокис като компенсация за емисиите до 2030 г. в съответствие с дългосрочните цели на ЕС и Парижкото споразумение.

Ако поглъщането на парниковия газ е по-голямо от емисиите от експлоатацията на земи за първите пет години, разликата може да бъде спестена под формата на кредити и използвана по-късно за постигане на целите на втория петгодишен период. Държавите членки може също така да използват част от тези кредити за постигане на целите за намаляване на емисиите по регламента за споделяне на усилията. 

Още по темата

Продуктите от добита дървесина като дървени строителни материали и мебели също задържат въглероден двуокис, тъй като те изолират въглерод, който е бил абсорбиран от дърветата, докато са расли. Включването им в законодателното предложение ще насърчи държавите членки да развият потреблението на продукти от добита дървесина.

Държавите членки ще докладват ежегодно своите емисии. Целта е да се постигне балансиране на емисиите и тяхното поглъщане в рамките на два петгодишни периода: 2021 – 2025 г. и 2026 – 2030 г.

Докладът беше приета с 532 гласа „за“ срещу 144 „против“, при 20 „въздържал се“. Парламентът и Съветът на министрите ще влязат в преговори, за да приемат общ текст на първо четене, след като Съветът изложи позицията си по предложението.

Равнищата за всяка държава членка ще бъдат определени на основата на „референтно ниво за горите“.

Земеползването и горското стопанство включват експлоатацията на почви, дървета, растения, биомаса и дървесина и имат уникална възможност да допринесат за солидна политика по изменение на климата, тъй като секторът е не само източник на парникови газове, а също така може да поглъща въглероден двуокис от атмосферата. Горите в ЕС абсорбират почти 10% от всички емисии на парникови газове в ЕС.

Законодателното предложение, което е част от климатичния пакет, представен от Европейската комисия през юли 2016 г., предлага емисиите и поглъщането на парникови газове от земеползването, горското стопанство и торфищата да бъдат интегрирани в климатичната и енергийната рамка за 2030 г.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Европа
Италия се присъедини към страните износителки на газ за първи път