IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП приветства напредъка на Исландия по пътя към ЕС

Въпреки това, остават чувствителни теми, сред които нерешеният спор за обезщетяването на клиентите на фалиралата банка Icesave, ловът на китове и протекционизмът

21:16 | 08.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕП приветства напредъка на Исландия по пътя към ЕС

В първия си годишен доклад за Исландия от началото на преговорите на страната за присъединяване към ЕС, започнали миналата година, Европейският парламент приветства възможността за членство в Европейския съюз на една от най-старите европейски демокрации с добре функционираща пазарна икономика, съобщава пресслужбата на ЕП.

Въпреки това, някои чувствителни теми остават проблем, сред които са нерешеният спор за обезщетяването на клиентите на фалиралата банка Icesave, ловът на китове (забранен в ЕС) и протекционизмът на Исландия по отношение на рибарския сектор и земеделските пазари.

Исландия започна преговори за присъединяване към ЕС през юли 2010 г. от благоприятна позиция, тъй като вече членува в Европейското икономическо пространство (ЕИП). С това тя покрива 10 от общо 33 глави от предприсъединителните преговори, на които страните кандидатки трябва да отговарят, за да станат част от ЕС, и частично покрива други 18.

Независимо от това страната трябва да демонстрира допълнителен напредък в някои области, като основно това са рибарството, земеделието и развитието на селските райони, се посочва в резолюция, изготвена от румънския докладчик Кристиян Дан Преда. Текстът беше приет с 544 гласа "за", 29 гласа "против" и 41 "въздържали се". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още