IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП ще гласува другата седмица вота на недоверие срещу ЕК и Жан-Клод Юнкер

Юнкер поема моралната отговорност, но отхвърля твърденията, че е бил "архитект" на схемите за избягване на плащането на данъци

11:54 | 21.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕП ще гласува другата седмица вота на недоверие срещу ЕК и Жан-Клод Юнкер

Европейският парламент ще гласува идния четвъртък на сесията си в Страсбург внесения вот на недоверие срещу Европейската комисия (ЕК) и председателя ѝ Жан-Клод Юнкер. Това сочи дневният ред на предстоящата сесия, предаде БТА.

Предвижда се гласуването да бъде обсъдено в понеделник вечер. За да може вотът срещу ЕК да е успешен, за него трябва да гласуват 376 евродепутати.

Вотът бе внесен по-рано тази седмица от 76 евродепутати от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" и независими техни колеги. Желанието на вносителите е да "бъде потвърдено, че няма никакво доверие в Юнкер като председател на ЕК и като представител на ЕС пред неговите граждани".

Повод за внасянето на вота е информацията по скандала "Люкслийкс", която показа, че докато Юнкер е бил дългогодишен премиер на Люксембург, неговата държава е предоставяла данъчно убежище за някои от най-богатите граждани и дружества в ЕС. 

Юнкер заяви, че поема моралната отговорност, но отхвърли твърденията, че е бил "архитект" на схемите за избягване на плащането на данъци. 

В четвъртък стана ясно, че социалистите в Европейския парламент няма да подкрепят вота на недоверие.

"Комисията и Юнкер бяха подкрепени в ЕП с изричния ангажимент да бъде представен инвестиционен план за 300 милиарда евро свежи пари. Няма смисъл хората да бъдат заблуждавани с преструктурирани средства, вече заделени в европейския бюджет, с тяхното преопаковане и представяне за нов план", коментира пред български журналисти в Брюксел председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. 

Юнкер, който бе финансов министър на Люксембург от 1989 г. и премиер в периода 1995-2013 г., избягва медиите, откакто преди две седмици Международният консорциум за разследваща журналистика установи, че редица компании са използвали подразделенията си в Люксембург, за да плащат по-малко данъци. 

По-късно във Франция десните и антиевропейски настроени Марин льо Пен и Никола Дюпон-Енян призоваха Юнкер да подаде оставка като председател на ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още