IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП вдигна квотата за рециклиране на електронни отпадъци

Износителите на електронни отпадъци ще трябва да доказват, че не ги пращат за евтина преработка в трети страни

13:48 | 19.01.12 г.
ЕП вдигна квотата за рециклиране на електронни отпадъци

Евродепутатите гласуваха днес по-висока квота за рециклиране на електронни отпадъци, съобщиха от представителството на Европейския парламент (ЕП) в София.

Измененията на директивата за отпадъците от електрическо и електронно оборудване предвиждат до 2016 г. всяка от страните-членки на Европейския съюз (ЕС) да събира годишно по 45 т електронни отпадъци на всеки 100 т, предложени за продажба стоки в предходните три години.

До 2019 г. държавите от Еврообщността ще трябва да събират по 65 т електронни отпадъци на всеки 100 т, предложени стоки.

Поради недостиг на необходимата инфраструктура и ниското ниво на потребление на електрическо и електронно оборудване Латвия, Литва, Унгария, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Чехия получават правото да събират 40 т електронни отпадъци от всеки 100 т, предложени стоки на пазара за предходните 3 години.

Тези страни обаче ще трябва да достигнат поставените цели за рециклиране на електронните отпадъци до 2021 г.

Измененията на директивата предвиждат степента на рециклируемост за някои видове стоки да се повиши до 80%.

Освен това потребителите получават правото да връщат дребни изделия, например мобилни телефони, директно в магазините за електроуреди.

Евродепутатите са приели още износителите на електронни отпадъци да доказват, че стоките се изнасят за поправка или за повторна употреба. Целта е да се пресече нелегалния износ на електронно оборудване за държави, където то се преработва при вредни за работниците и природата условия.

След като измененията в директивата бъдат гласувани от Европейския съвет, държавите-членки ще имат 18 месеца да я транспонират в националните си законодателства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още