IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Епидемията в Китай оцвети европейските борси в червено

Трейдърите са разочаровани и от предпазливия тон на Кристин Лагард след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ

19:48 | 23.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Европейските борси  затвориха сесията в четвъртък с понижения  на фона на нарастващите опасения относно разпространението на коронавируса в Китай, информира CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с понижение от 0,7%, след като повечето сектори и големите борси се придвижиха на червена територия.

От Управителният съвет на Европейската централна банка взеха решение да оставят основните   лихвени проценти на институцията непроменени след заседанието си в четвъртък. Последвалите коментари на управителя Кристин Лагард относно икономическите перспективи на еврозоната изглеждат се оказаха разочароващи за участниците на пазара.

В четвъртък от ЕЦБ дадоха началото и на първия си стратегически преглед от 2003 г. с цел  установяване дали целта за инфлацията все още е подходяща.

Пазарите реагираха отрицателно на  предпазливия тон на Лагард, след като бившият директор на МВФ заяви на пресконференция във Франкфурт, че рисковете все още са „осезаеми“.

На Wall Street борсовите индекси също започнаха сесията с понижения поради притесненията от продължаващото разпространение на коронавируса в Азия.

Коронавирусът остава начело на опасенията за инвеститорите, тъй като смъртните случаи, причинени от болестта продължават да нарастват. Вече 17 души са починали от вируса и има близо 600 потвърдени случая на заразени.

От Световната здравна организация отложиха обсъжданията дали да обявят болестта за глобална спешна ситуация в здравеопазването. От четвъртък сутрин по пекинско време целият обществен транспорт в китайския град Ухан, където се смята, че се намира огнището на заразата бе спрян.

На фона на нарастващата епидемия в събота започват честванията на  лунната Нова година.  Очаква се, че през този период милиони китайски граждани ще пътуват в и извън страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още