IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Аз отговарям за икономиката на Турция

Според президента волатилността на лирата е опит на Запада и по-специално на САЩ да притиснат Турция преди изборите в страната

19:38 | 28.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в четвъртък, че той самият отговаря за икономиката на страната. Изказването той направи по време на предизборен митинг в град Хаймана в окръг Анкара.

По думите му неговото правителство е осуетило атаки срещу турската лира, съобщава турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.

Ние преживяхме период, когато курсът на долара надхвърли 7 лири, а лихвите надхвърлиха 40 процента. Веднага взехме мерки, осигурихме контрол и предприехме стъпки, които да върнат икономиката в релси, каза Ердоган. Той също така припомни рязкото обезценяване на турската лира през август, което определи като резултат от атака на международни финансови институции срещу икономиката на страната.

Според президента в края на миналата седмица пак е била предприета подобна атака, която в рамките на два дни е била осуетена от властите.

След изборите ние ще осъществим бързо структурни реформи, които ще направят нашата икономика по-силна спрямо подобни атаки, обеща Ердоган. 

В неделя в Турция ще се проведат местни избори, които се очертават като поредно предизвикателство за контрола на президента върху властта в страната.

В друго изказване по-късно в четвъртък президентът отново повтори призивите си за понижаване на лихвените проценти на фона на продължаващата волатилност на цената на лирата, която определи като опит на Запада и по-специално на САЩ да притиснат Турция преди изборите в страната.

По думите му вече е започнало леко понижение на потребителските цени, но „основният проблем са лихвените проценти“.

„Всичко това са опити на Запада, най-вече на Америка, да притисне в ъгъла Турция“, зави турският президент, цитиран от в. Hurriyet Daily News.

Въпреки всичко Ердоган изрази увереност в турската икономика и отправи критика срещу международните банкери, които обвини в заговор срещу Турция.

„Трябва да накажем всички пазарни спекуланти“, заяви президентът, имайки предвид търговците на едро и брокерите, които според него слагат нереално високи цени на стоките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още