IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган намекна, че Анкара може да се откаже от поръчките си за Boeing

Поръчките са на стойност около 10 млрд. долара и може да нанесат потенциално нов удар по най-големия самолетен производител в света

19:57 | 26.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че на неговото правителство може да се наложи да „преосмисли“ направените поръчки за самолети на Boeing на стойност около 10 млрд. долара – коментар, който подчертава още повече обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон.

Това може да се окаже пореден удар по най-големия самолетен производител в света, който по-рано през седмицата обяви загуба от близо 3 млрд. долара през второто тримесечие на фона на затрудненията с продължителното приземяване на най-продавания модел 737 MAX.

Мярката на Анкра е свързана и с решението на Вашингтон да изключи Турция от програмата за производство на изтребителите F-35, след като страната закупи руските противоракетни системи С-400 въпреки възраженията на САЩ.

„Казах на г-н Тръмп в Осака, че дори и Турция да не купи (самолети – бел. ред.) Patriot, ще купи Boeing. Ние сме добри клиенти“, каза Ердоган в петък, цитиран от Bloomberg. „Но ако това продължава така, ние ще трябва да преосмислим този въпрос“, допълни държавният глава.

Ердоган проведе среща с американския президент Доналд Тръмп в рамките на форума на Г-20 в Осака, по време на която, той припомни съществуващите поръчки за 100 самолета на Boeing за компанията Turkish Airlines, в която правителството има 49-процентен дял.

След това обаче Турция започна да получава първите си доставки от компоненти на системите С-400 от Русия, които според Русия са несъвместими с оборудването на НАТО, част от която е Турция, както и със самолетите F-35, които страната трябваше да получи от САЩ.

През март 2018 г. Turkish Airlines обяви, че ще купи 25 самолета Boeing’s 787-9, които трябва да бъдат доставени през 2023 г. през 2013 г. компанията пък заяви намерние да закупи 75 самолета от спечелилия си печална слава модел 737 MAX, който само в рамките на няколко месеца участва в две фатални катастрофи със стотици жертви.

Пет от поръчаните самолета бяха доставени през първото тримесечие на годината, като останалата част се очаква до края на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още