IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Турция остава вярна на принципите на свободния пазар

Водим историческа битка срещу тези, които искат да осъдят Турция на съвременна капитулация, коментира държавният глава

19:30 | 10.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че няма да се откаже от принципите на свободния пазар, но разкритикува „оковите“ на лихвените проценти. Той каза това в рамките на първата си икономическа реч, откакто замени на поста финансов министър своя зет Берат Албайрак и назначи нов управител на Турската централна банка.

„Работим на пълни обороти, като не се отказваме от правилата на икономиката на свободния пазар, от посвещаването на растежа, воден от частния сектор и без да забравяме истината, че парите нямат националност и не признават граници“, каза президентът в реч, цитиран от Bloomberg.

„Водим историческа битка срещу тези, които искат да осъдят Турция на съвременна капитулация чрез оковите на лихвените проценти, инфлацията и валутните курсове“, допълни още той.

Това е първото изказване на Ердоган за икономиката и финансите на страната, след като през почивните дни стана ясно, че постовете си напускат досегашният финансов министър и управител на централната банка. Те ще бъдат заменени съответно от бившия вицепремиер Лютфи Елван и от бившия финансов министър Наджи Агбал.

На фона на ангажимента на Ердоган към свободния пазар по-рано през деня от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заявиха, че турските държавни банки отпускат кредити предимно по политическа линия.

Контролираните от правителството институции изглежда увеличават кредитирането за региони, които подкрепят управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Обратно, кредиторите намаляват помощта, където регионалните власти са от опозицията, посочват от ЕБВР.

От TC Ziraat Bankasi AS и Turkiye Vakiflar Bankasi TAO не са били открити за коментар от Bloomberg, а от Turkiye Halk Bankasi AS са отказали коментар.

Администрацията на президента Реджеп Ердоган разчита на държавните банки за отпускане на кредити за устойчив икономически растеж.

„Съществуването на политическите цикли на кредитиране говори, че новодостъпните кредити невинаги са разпределяни за най-заслужилите компании“, заявиха от ЕБВР в доклад за ролята на правителството в икономиката по време на коронавирусната пандемия. „Доказателствата дотук говорят, че загубите на производителност от неправилното разпределение на кредити изпреварват потенциалните плюсове от по-големия достъп до кредити“, се казва още в текста.

Добрата новина е, че държавните кредитори са по-склонни от частните да заемат средства на стартъпи, компании на по-малко от две години и други не толкова надеждни фирми, посочват от базираната в Лондон банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още