IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган все пак не се отказва от Истанбул

Президентът ще настоява за повторно провеждане на изборите за кмет на Истанбул

20:33 | 09.04.19 г.
<p>
	Екрем Имамоглу (в центъра) след пресконференция в Истанбул <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Екрем Имамоглу (в центъра) след пресконференция в Истанбул Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган иска повторно провеждане на изборите за кмет в Истанбул, с което още повече разпали опасенията за върховенството на закона и демократичните принципи в страната. Държавният глава отказва да признае партията си за победена, след като нейният кандидат и един от приближените на Ердоган – бившият премиер Бинали Йълдъръм, загуби вота с едва няколко хиляди гласа, съобщава Ройтерс.

По-рано Висшият изборен съвет в страната отхвърли молбата на Партията на справедливостта и развитието за пълно преброяване на гласовете от вота, като вместо това разпореди частично пресмятане, включващо 51 урни в 21 области. Съветът сега трябва да реши дали да отмени изборните резултати в област Буюкчекмедже на основание на молба от партията.

ПСР обаче ще настоява за „извънредно възражение“ срещу резултатите, позовавайки се на обвинения в измама по време на вота, заяви Реджеп Йоджел, представител на партията в изборния съвет.

Решимостта на президента за нов вот разпали още повече притесненията, че авторитарната хватка на властта в Турция се засилва, което на свой ред притесни инвеститорите във водещата икономика на Близкия изток.

Във вторник подкрепа за президента изрази и един от водещите му съюзници – лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели. „Ако изборните резултати не успокояват съвестта на обществеността, то тогава може да се обмисли възможността за нови избори, които да го направят“, заяви той. По думите му подобен вот може да се проведе в рамките на 60 дни, като според него важно е да се избегне възцаряването на хаос.

Политическите партии в Турция разполагат със седем дни, в които могат да поискат повторно гласуване, след като бъде завършено окончателното преброяване на гласовете. Партията на Ердоган отделно поиска и провеждане на ново гласуване в област Буюкчекмедже, където твърди за проблеми при регистрирането на 11 000 нови гласоподователи.

Говорителят на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) – чийто кандидат официално спечели вота в Истанбул, Фаик Йоджтрак заяви, че управляващите се опитват да „излъжат на избори, които вече загубиха“.

„Мандатът на нашия кандидат Екрем Имамоглу трябва да бъде даден колкото се може по-скоро, така че да може да започне да служи на Истанбул като кмет“, посочи той.

Според последното преброяване на вота Имамоглу води в най-големия турски град с едва 14 000 гласа.

В понеделник президентът заяви, че гласуването в Истанбул е било белязано от „масови нередности“ и „организирана измама“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още