IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС атакува търговските амбиции на Китай с нови мита

Компаниите са водещи износители на тъкани от стъклени влакна и са подкрепяни както от Пекин, така и от Египет, където са базирани

16:58 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съюз (ЕС) изстреля предупредителен залп към Китай заради глобалните му търговски амбиции с безпрецедентно тарифно решение за противодействие на китайските субсидии за износителите, базирани в трети страни, пише Bloomberg.

За първи път ЕС взима на мушка предполагаема помощ за изкривяване на пазара, предоставена от държава на износители, разположени в друга страна. Към днешна дата подобни европейски мита са съсредоточени само върху субсидиите, предоставяни от държавата, където са базирани износителите.

„Това е забележителен случай, който може да доведе до много други подобни“, казва Агата Крац, асоцииран директор в Rhodium Group, която ръководи изследванията на отношенията между ЕС и Китай и китайската търговска дипломация. „Подкрепата на китайската държава всъщност се намира широко извън границите

на Китай, с изкривяващо въздействие върху ЕС и други чуждестранни заинтересовани страни“, посочва тя.

Спорът включва внос на ЕС от Египет на тъкани от стъклени влакна - индустриална стока, използвана на практика във всичко, от вятърни турбини до спортно оборудване. Двата основни египетски износителя са дъщерни дружества на China Jushi Co. и Zhejiang Hengshi Fiberglass Fabrics Co.

Jushi Egypt for Fiberglass Industry SAE и Hengshi Egypt Fiberglass Fabrics SAE са базирани в зоната за икономическо и търговско сътрудничество между Китай и Египет, която е част от противоречивия глобален план за развитие на проекта „Един пояс, един път“ в Китай.

Според ЕС Jushi Egypt и Hengshi Egypt са получили финансови облаги от китайското и египетското правителство и че помощта, заедно със субсидиите за тъкани от стъклени влакна, доставяни директно от Китай, несправедливо подбиват собствените производители на блока, като базираната в Финландия Ahlstrom-Munksjo Oyj, на европейския пазар.

Производителите от ЕС, сред които са и Owens Corning Fiberglas SPRL в Белгия и базираната във Франция Chomarat Textiles Industries SAS, претърпяват „значителна вреда“, заявява Европейската комисия (ЕК).

Европа засилва мерките, с които да се предпази от експанзионистичните търговски политики в Китай, отбелязва Bloomberg. Вашингтон вече предприе едностранни действия срещу Пекин по начини, които заобикалят Световната търговска организация (СТО) и които предизвикаха европейска критика.

В своето решение за налагане на антисубсидиращо мито върху египетските тъкани от стъклени влакна Комисията подчертава, че СТО е оставила на ЕС да решава дали да вземе предвид китайската помощ за египетските дружества при изчисляване на нивото на митата, които плащат двете компании.

Комисията представи този правен анализ в контекста на политическото значение на Китайската инициатива за пояса и пътя като цяло и на Суецката зона за икономическо и търговско сътрудничество, или SETC-зона, по-специално, посочват от ЕК.

„Правителствата на Египет и Китай обединиха своите ресурси, за да осигурят на компаниите, произвеждащи в зоната SETC, благоприятни условия, които им осигуряват определени ползи“, коментират още от ЕК. „Това обединяване на ресурси чрез такова тясно сътрудничество служи на обща цел и е от полза за общия бенефициент (Jushi Egypt и Hengshi Egypt)“, допълват от Брюксел.

Jushi Egypt и Hengshi Egypt са свързани чрез по-голяма китайска компания-майка - China National Building Material Group. Митото на ЕС заради субсидирането на тъкани от стъклени влакна от Египет е за пет години.

Като част от същото решение в понеделник ЕС наложи отделен набор от антисубсидийни такси, вариращи от 17% до 30,7% за тъкани от стъклени влакна с произход от Китай. Отделно антидъмпинговото мито на ЕС върху тъканите от стъклени влакна от Египет, наложено през април, не се променя и остава на ниво от 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още