IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде 23 млрд. евро за намаляване на емисиите СО2 в трети страни през 2019 г.

Отпуснатите средства са част от ангажиментите на общността към Споразумението за климата, подписано през 2015 година

21:20 | 29.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) и страните от общността (включително и Великобритания) са отпуснали 23,3 млрд. евро за намаляване на емисиите въглероден диоксид (СО2) през 2019 година в развиващите се държави, съобщават от Съвета на ЕС. Тенденцията за увеличаване на тези средства се наблюдава от 2013 година насам.

През 2018 година страните от общността и от бюджета на ЕС са инвестирани 21,9 млрд. евро в проекти за опазване на околната среда в трети страни. Година по-късно парите вече са с почти 7% повече.

За сравнение през 2013 година размерът им е бил 9,6 млрд. евро.

Отпускането на тези средства се смята за един от начините светът да изпълни подписаното през 2015 година в Париж Споразумение за климата. Надеждите са, че през 2020 година ще бъде постигнато обещанието за отпускането на 100 млрд. евро годишно за развиващите се държави, а ЕС вече изпълнява своите ангажименти, посочват още от Съвета.

ЕС и неговите членове са най-големият донор на средства за справяне с климатичните промени в световен мащаб.

Близо половината от средствата, които осигурява общността, отиват за действия за смекчаване на климатичните промени, а около 20% - за инициативи, които помагат за адаптирането на развиващите се държави към новите климатични условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още