IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Данъчната помощ за Starbucks и Fiat е незаконна

Двете компании трябва да доплатят по около 20 и 30 млн. евро на съответните данъчни власти

13:03 | 21.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Данъчните споразумения на Starbucks с властите на Холандия и на Fiat Chrysler в Люксембург са нелегални. Затова двете компании трябва да доплатят по около 20 и 30 млн. евро на съответните данъчни власти, поясни Европейската комисия в сряда.

„Авансовите решения, които намаляват данъчната тежест за дадена компания изкуствено, не са в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи - те са незаконни", заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Тя се надява, че това послание ще бъде чуто то правителствата на държавите членки. 

Авансовите данъчни решения сами по себе си са абсолютно легални, пояснява комисията.  При двете проверявани решения обаче за изчисляване на корпоративните печалби са били използвани изкуствени и комплексни методи, които не взимат предвид икономическата реалност. В случая със Starbucks е засегната пекарната на кафе на концерна в Холандия, а при Fiat – финансовото дъщерно дружество на концерна в Люксембург. 

Комисията нарежда на Люксембург и Холандия да изискат от Fiat и съответно Starbucks несъбраните данъци, „за да се отстранят придобитите от двете групи несправедливи конкурентни предимства и да се гарантира еднакво третиране с други фирми, които са в подобна ситуация“.

Всяко от двете дружества ще трябва да доплати 20 до 30 млн. евро. „Освен това те вече няма да се наслаждават на данъчните предимства, които са получавали досега заради тези решения“, поясни комисията. 

Решението може да доведе до промени в правилата за данъчно облагане на корпорациите в Европа. То обаче може да бъде обжалвано от засегнатите страни в съдилищата на общността.

ЕК започна разследвания срещу Fiat и Starbucks през юни 2014 г. След това случаите получиха нов резонанс във връзка с така наречената афера "Luxleaks". Международна изследователска мрежа съобщи в края на миналата година за стотици случаи, в които мултинационалните компании в Люксембург са избягвали данъчни плащания за сметка на други концерни. Те използват за целта дъщерни дружества, които от своя страна не  извършват продажби по принцип, и преместват в тях своите печалби в други страни от ЕС.

ЕК се занимава и с други подобни случаи, при които става дума за незаконни субсидии. Проверява се бизнесът на Amazon в Люксембург и на Apple в Ирландия. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
А на Facebook и Google във Великобритания??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още