IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС договори първоначална сделка с Италия за рекапитализация на Monte dei Paschi

Като по-нататъшна стъпка трябва да се гарантира, че банката ще излезе на печелба

16:17 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е постигнала първоначално споразумение с италианските власти за рекапитализация на затруднения кредитор Banca Monte dei Paschi di Siena, съобщи в четвъртък ЕК, цитирана от Ройтерс.

Комисията казва, че е постигнала принципно споразумение по „предпазната рекапитализация“ на банката в съответствие с правилата на ЕС, при условие че бъдат задоволени определени критерии, например да се гарантира, че банката ще излезе на печелба.

Това ще позволи на Италия да инжектира капитал в Monte dei Paschi като предпазна мярка, в съответствие с правилата на ЕС, докато в същото време ограничи бремето върху италианските данъкоплатци“, казва еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в изявлението.

Четвъртата по големина банка в Италия имаше брутни проблемни дългове в размер на 26 млрд. евро към края на миналата година. Тя заяви, че води ексклузивни преговори с местен фонд и група инвеститори за продажбата на портфейла си от лоши заеми.

Най-старата банка в света, базирана в тосканския град Сиена, се оказа най-слабият кредитор в Европа на стрес тестовете през юли миналата година и поиска държавен спасителен заем, за да запълни капиталовия недостиг от 8,8 млрд. евро, след като не успя да привлече средствата от пазара през декември.

Комисията заяви, че споразумението зависи от потвърждението от Европейската централна банка, че Monte dei Paschi е платежоспособна и от съгласието на частните инвеститори да купят портфейла необслужвани заеми на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още