IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС договори регулаторната рамка за зеленото финансиране

Заключителният компромис означава, че както ядрената енергия, така и газта – при определени условия, влизат в списъка за зелено финансиране

11:57 | 17.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз постигна споразумение по рамката за регулирането на зеленото финансиране – стъпка напред към изпълнението на екологичните цели за единен стандарт при банките, мениджърите на активи и застрахователите.

Късно в понеделник евродепутатите одобриха списък с устойчиви дейности, след като по-рано през деня държавите членки стигнаха до споразумение, съобщава Bloomberg. Членовете на европарламента трябваше да преодолеят някои противоречия, изникнали в последната минута, по отношение на технологиите, които могат да бъдат класифицирани като зелени. Противници на ядрената енергия – каквато е Франция, се опитаха да внесат промени в по-ранен вариант на предложените разпоредби, но в крайна сметка бе постигнато единство.

„С това споразумение вече имаме общ език и нови правила за финансовите пазари“, заяви Паскал Канфин, член на европарламента от Франция. Заключителният компромис означава, че както ядрената енергия, така и газта – при определени условия, влизат в списъка за зелено финансиране.

Дефиницията на ЕС за устойчиви дейности за инвестиционни цели са центъра на плана за регулиране на бързо растящия пазар за зелено финансиране. Надеждата е с новите правила да бъдат канализирани трилионите евро за захранване на радикалната реформа на регионалната икономика.

Трудното намиране на единство обаче показва какви препятствия се крият пред ЕС, ако иска да изпълни амбициите си за климата. Миналата седмица европейските лидери постигнаха споразумение блокът да е въглеродно неутрален до 2050 г., поставяйки основите за изцяло ново законодателство, което е необходимо за безпрецедентното „разчистване“ на икономиката.

Постигането на споразумение за дефинициите за устойчиви дейности за финансиране е ключова стъпка за подпомагане на страните от блока в битката срещу глобалното затопляне.

„Това е така необходимият фактор за стимулиране на потоците зелени инвестиции и за подпомагането Европа да достигне климатична неутралност до 2050 г.“, посочи еврокомисарят по въпросите на финансите Валдис Домбровскис в Twitter.

Споразумението за каталога на зелените инвестиции е едва първата стъпка от процеса по задаването на цялостната рамка. Конкретният списък с дейности ще бъде формулиран на база препоръки от панел експерти и приет от Европейската комисия.

Според Натан Фабиан, главен отговорен инвестиционен директор на Principles for Responsible Investment, инвеститорите в Европа и по света виждат в това класифициране ключова реформа и искат да разберат какви са задълженията им според новата рамка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
"Противници на ядрената енергия каквато е Франция" - това звучи нелепо, да не би да има грешка в превода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още