Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС е изнесъл ваксини срещу коронавируса за 25 трети страни

Страните от ЕС не са водели двустранни преговори с производителите на ваксини на този етап от общата стратегия за ваксиниране

ЕС е изнесъл ваксини срещу коронавируса за 25 трети страни

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От началото на февруари 2021 година, когато влязоха в сила ограничения, от страни от ЕС са били подадени 103 заявки за износ на ваксини срещу коронавируса към 25 трети страни, съобщи говорителят на Европейската комисия (ЕК), оговарящ за въпросите на търговията Мириам Гарсиас Ферер по време на обедния брифинг в Брюксел.

Тя уточни, че всички искания за износ са били удовлетворени и допълни, че износът не пречи на имунизационната кампания в ЕС на този етап.

Още по темата

ЕС е поръчал 2,6 млрд. дози от ваксините срещу коронавируса и смятаме, че тези количества ще бъдат достатъчни, обясни още Стефан де Кеерсмекер, отговарящ за въпросите на здравеопазването в пресцентъра на ЕК. 1,2 млрд. от заявените дози са от трите вече одобрени производителя и са в процес на производство и доставка.

Той уточни, че индивидуални преговори между държавите от ЕС и производителите не са водени и не са били позволени като част от стратегията на общността за закупуване на ваксини. На фона на достатъчния брой ваксини, поръчан от ЕК, подобни двустранни разговори не са и необходими, заяви още говорителят.

Той коментира, че може да се очаква, че ЕС ще бъде в състояние да изпълни амбициозната си цел да ваксинира 70% от възрастното си население до септември. Как ще стане това, е отговорност на всеки член на ЕС - всеки сам определя конкретните ваксинационни програми и начините да постигне поставените цели. 

Възможно е държави от ЕС да се договорят за преразпределение на полагаемите количества ваксини, посочи говорителят.

Говорителят на ЕК Ерик Мамер отказа да коментира цената, която ЕС договори с производителите на ваксините. През уикенда медийни публикации сочеха, че първоначално от Pfizer/BioNTech са поискали значително по-висока цена от тази, на която в крайна сметка общността закупи препарата. В този случай ЕС действаше като инвеститор, повтори още Мамер и отказа да даде подробности относно водените преговори. 

ЕС вложи милиарди в разработването на ваксини още преди да бъде ясно какъв е ефектът от тях.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не е издавала препоръки за ограничаване на възрастовите групи, при които се използва ваксината на AstraZeneca, посочи още де Кеерсмекер. Той добави, че държавите от ЕС могат да въвеждат допълнителни ограничения, стига да не бъдат в противоречие с препоръките на лекарствената агенция.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
3
 
1
преди 1 седмица
Европейците не щат нещо....

Belgium’s largest vaccination centre has been forced to close for the day, around 24 hours after it opened to great fanfare. Belgium has come under fire for not vaccinating quickly enough. Those of us with family and friends outside of the country likely know someone who already got the vaccine. In Belgium, I don’t know a single person who has. On 4 February, the tracker showed that Belgium had vaccinated 3.1% of its population against Covid-19, better than neighbouring countries Germany and France (both 2.8%), Luxembourg (2.3%), and the Netherlands (1.1%). https://www.brusselstimes.com/belgium/155312/belgium-in-brief-the-bumpy-vaccination-roadmap-van-ranst-eu-officials-curfew-schengen-johnson-coronavirus/

Още от Европа
Орбан преговаря с полски и италиански партии за нова група в Европарламента