IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е отправил ново предложение на Лондон в опит да постигне пробив по Brexit

То обаче не отговаря напълно на исканията на Великобритания и дори да бъде прието от преговарящите, не гарантира, че ще получи одобрението и на парламента

11:29 | 08.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз е отправил ново предложение на Великобритания в опит да постигне пробив в заплетената ситуация около Brexit. Това съобщават източници на Bloomberg, запознати с процеса от страна на блока, според които обаче предложенията на Брюксел не отговарят съвсем на това, което иска Лондон.

Преговарящите екипи и от двете страни са в надпревара с времето, за да постигнат нови допълнения и гаранции към вече сключения договор, който отново ще бъде гласуван в британския парламент следващата седмица.

Новината за отстъпката на ЕС е лъч надежда след последните дни на мрачно настроение, след като последният преговарящ, който Мей изпрати в Брюксел – главният прокурор Джефри Кокс, не само че не постигна успех, но и според източници само е раздразнил представителите на блока.

Очаква се преговорите да продължат и през почивните дни, като ако завършат без успех, парламентът по всяка вероятност ще гласува отново срещу сделката на Мей.

Все още не е ясно дали новото предложение на ЕС ще бъде достатъчно за Лондон. То е фокусирано основно върху системата за проверки, вече съществуваща в споразумението, посочват източниците. Тези проверки трябва да се провеждат веднъж на всеки шест месеца, като целта им е да проследяват и ускоряват процеса по заменянето на предпазния механизъм с по-добро решение.

Според някои от британските депутати този механизъм е предпоставка за обвързването на Великобритания с европейското законодателство за неограничено време, особено предвид това, че Островът не може да го прекрати едностранно. В момента преговарящите и от двете страни се опитват да договорят такива гаранции, които да потвърдят, че това няма да стане.

Според източниците на Bloomberg новият план на ЕС дава повече отстъпки от тези, които бяха очертани в писмото до Мей от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск от януари.

Те обаче все пак не покриват исканията, направени от Кокс тази седмица, които ЕС категорично отхвърли. Той настоява за промяна в арбитражната система, за да се улесни излизането на Великобритания от предпазния механизъм без одобрението на блока.

Сега на ход са властите в Лондон, които трябва да отговорят на предложението. Ако приемат, това ще е равносилно на повторно отваряне на вече договорената през ноември сделка – нещо, което Брюксел доскоро категорично отхвърляше като възможност.

Но дори и Мей да приеме протегнатата ръка на Брюксел, европейските представители гледат песимистично на възможността промените все пак да бъдат приети и от парламента при гласуването следващия вторник.

Според официални представители следващите 72 часа ще са от съществено значение, тъй като преговарящите продължават да разменят идеи около предпазния механизъм. Според източници Мей може да посети Брюксел, за да финализира сделката, но това не е сигурно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още