Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС готви фискална реформа след разходите за възстановяване от COVID

Европейската комисия започна обществено обсъждане на т. нар. Пакт за стабилност и растеж – фискалната рамка за нивата на дълг и дефицит на страните

ЕС готви фискална реформа след разходите за възстановяване от COVID

Паоло Джентилони. Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз започна тази седмица работа по преразглеждане на фискалните си правила, разглеждайки възможността за въвеждане на нови отстъпки, които да улеснят нужните инвестиции за държавите членки.

Европейската комисия започна обществено обсъждане на т. нар. Пакт за стабилност и растеж – фискалната рамка за нивата на дълг и дефицит на страните. ЕС замрази действието на пакта през март 2020 г., за да даде на държавите членки гъвкавост за отговор на предизвиканата от коронавируса криза.

„Силната фискална подкрепа, осигурена по време на пандемията, доведе до по-високи нива на дълг“, коментира еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони, цитиран от Bloomberg. „Тези предизвикателства правят още по-необходимо да имаме прозрачна и ефективна фискална рамка“, допълни той.

Пакт за стабилност и растеж изисква страните да се целят в бюджетен дефицит от по-малко от 3% и дългова тежест от под 60% от брутния вътрешен продукт.

Какви ще са изискванията оттук нататък обаче не са ясни, тъй като държавите членки остават разделени по въпроса за това дали строгите правила трябва да бъдат облекчени и в каква степен. В допълнение към това някои промени в пакта изискват съгласието на мнозинството от страни членки, а други дори пълно единодушие – нещо, което е трудно постижимо.

През септември група от осем държави предупреди, че адаптирането на правилата към новата обстановка заслужава да бъде обсъдено „само ако новите предложения не застрашават фискалната стабилност“.

Като първа стъпка ЕК ще представи нови фискални насоки през първото тримесечие на 2022 г., които ще вземат предвид високите нива публичен дълг в ЕС, когато се задават целите за намаляване на дълга за 2023 г.

„Всички ние знаем, че трябва да поддържаме подкрепяща фискална позиция и, в същото време, да направим тази подкрепа по-избирателна“, каза Джентилони.

ЕК също така е готова и да разгледа възможността за перманентно преразглеждане на правилата, което изисква сериозни усилия за балансиране на държавните финанси на страните членки.

 

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

5
 
0
 
7
zelka007 до: дядя Вова
преди 1 месец
нема да ходим в евразийският союз дядя вова ... и втечнен газ от шисти ще купуваме ... и още 8 броя ф-16 ще си вземем ...
0
 
2
 
6
bgMan до: дядя Вова
преди 1 месец
Затова ли така добре въртят бизнес с руските си братски нацисти ? Значи затова се борите - да обедините всички нацисти в Европа.
3
 
4
 
5
дядя Вова до: abdul
преди 1 месец
За Zelka 00, Стуенчу, джурналисти и пр. папагале..
3
 
3
 
4
abdul до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
че те сума ти корп. началници в бундесрепубликата са есесовци.нз за кого е изненада това..
4
 
4
 
3
дядя Вова до: abdul
преди 1 месец
Оказва се, че първият шеф исторически на Еврокомисията бил бивш офицер от SS.... Слава Украине! Зиг хайл! Дебилом слава!

Още от Европа
Европейските борси започват възходящо декември