IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Азербайджан ускоряват подписването на споразумението за партньорство

Двете страни ще активизират усилията за реализиране на проекта "Южен коридор".

18:30 | 14.06.14 г. 12
ЕС и Азербайджан ускоряват подписването на споразумението за партньорство

Европейският съюз (ЕС) и Азербайджан се договориха да ускорят подписването на споразумението за партньорство в стратегическата модернизация и да активизират усилията за реализиране на проекта Южен газов коридор.

Това съобщи днес пред журналисти в Баку председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, предаде ИТАР-ТАСС.

"На срещата с президента Илхам Алиев взехме важни решения. Едно от тях е да ускорим работата върху новото споразумение между ЕС и Азербайджан. Това е споразумение за партньорство в стратегическата модернизация, което е важно както за Азербайджан, така и за ЕС", каза шефът на Еврокомисията, цитиран от БТА.

Барозу изрази надежда, че документът ще бъде подписан скоро. 

Председателят на ЕК подчерта, че Брюксел и Баку успешно си сътрудничат в енергетиката. "Преди три години започнахме работа върху Южния газов коридор, който е важен не само от политическа гледна точка, но и с оглед на енергийната сигурност", каза той.

Барозу добави, че тази година проектът ще е приоритетен и за Азербайджан, и ЕС. "Обсъждаме това и с други страни от региона и разглеждаме евентуални пътища за развитие на проекта", каза след срещата си с Алиев шефът на ЕК, цитиран от пресслужбата на комисията.

Европейският проект Южен газов коридор е напълно противоположен на руския "Южен поток", отбелязва ИТАР-ТАСС. В Брюксел се надяват, че Южния коридор", който се разглежда като главен инструмент за диферсифициране на източниците на енергоносители за ЕС, ще бъде готов до 2019 г. и че Европа ще може да получава по 10 милиарда кубически метра газ, което е около 20 на сто от потребностите й.

Доставките на азербайджански газ се планира да стигат през Турция и Гърция до Албания, Италия, България и европейските пазари. В момента руските доставки покриват около 60 на сто от нуждите на ЕС от газ и нефт, посочва ИТАР-ТАСС.

В Баку Барозу отбеляза, че сътрудничеството между ЕС и Азербайджан не се ограничава само до енергетиката. Ние сме един от най-големите търговски партньори на Азербайджан - 42 на сто от външната търговия на страната е с ЕС, и сътрудничеството ни обхваща и други сфери, не само енергетиката, добави Барозу.

Той каза още, че "Азербайджан играе много конструктивна роля в политическия диалог на глобално равнище".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
а 100000 пъти по-добре е и Южен Коридор и Южен поток и Набуко. Ама за сега се строи само едното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
И следващия път, когато посегнеш към контакта, за да си включиш компа или каквото там ползваш, се сети за психопатите, които не преди 20, а преди 50 години са строили българските електроцентрали, за да могат един ден такива като тебе да имат ток! Други психопати са строили болници, трети пътища, а даже едни са строили и газопровод, по който сега получаваме газ и транзитни такси - съвсем прилични, даже на принципа "Take-or-pay!", ако вдяваш какво беше това... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Стоянчо, на един охранител като теб е трудно да се обясни разкиката в мащабите на геостратегическа инвестиция и нейната възвращаемост и примерно плажен бар по южното черноморие. За съжаление, повечето от коментарите по темата са на същото ниво. Такова ниво демонстрира и този, за когото предполагам че гласуваш, ако не от друго, то поне от браншова солидарност. При вас стадионите и спортноте зали са къде-къде по-фундаментална инвестиция! Енергийните проекти са сложна материя, а сложните неща са вредни дори само с това, че ни натоварват излишно! Simply The Best! хахаха!Ако в Украйна в момента изобщо нещо струва пукната пара, това са тръбите, които минават през нея! А те явно струват повече, защото зарди тях целият Запад е готов в момента да яде собствените си го^вна и даже да воюва!Ама тези работи са малко сложни за тукашните млади, образовани и красиви капиталисти. хахаха!А каква полза ще имаме ние от тръба, която ще мине през Турция, Гърция и Италия чакам ЕмЗет-чето да обясни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
Този газ трябваше да се транзитира през България по проекта Набуко, но западните компании по времето на Тиквата предпочетоха да минава през Гърция и оттам за Италия по конкурентния газопровод - TAP. Тиквата предпочете за сключи споразумение с Путин за Южен поток. Може и това да е наклонило везните за решението азерският газ да ни заобиколи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
citizen_bg
преди 9 години
Няма начин да не е по-добре щом от ЕС са казали! Не ги разбираш ти меринджейските работи, Mavi. Сещам се по тоя повод за дълга и М.Велчев меринджей, а и за пиленцата дето казали - "Много го ***...ме гнездото, трябва да го сменяме." След 20г., я камилата, я камиларя. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 9 години
MAVI Goz, ти да не би да си малолетен? Първите такси от "Южен поток" се очакват след 22 години. Тогава може да ти лекуват кризата на средната възраст, ако сега си на 20-тина. А между другото психиатрите твърдят, че само психопатите живеят и мислят 20 години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
Protokol
преди 9 години
Ти сигурен ли си в това, което си написал? От Южен поток ще спечелят няколко олигарси и ще бъдат създадени няколко стотици работни места за 2-3 г. Смятай колко пари ще отидат при тружениците - в случай, че са 500 , т.е. 500х1000х60 = около 30 млн. На фона на няколко милярда, които ще откраднат. От транзитни такси нищо няма да влезе в държавата - защото поради завишената му цена, проекта няма да може да се изплати до 35-40 г. В случай, че ти изпратят точни данни от Русия , можеш да ме опровергаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
Kosto
преди 9 години
Азербайджан - това звучи надеждно. Ще се разплача от умиление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Dimat
преди 9 години
МОДЕРНИ ВРЕМЕНА!Всяко едно политическо робство,започва под формата на "партньорство". / не питай старило,питай патило/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Ама разбира се! Даже повече от 10 пъти е по-добре един енергиен проект да не минава през България, а някъде покрай нея! И 100 пъти по-добре е да плащаш транзитни такси, отколкото да получаваш - как не се сетих сам! И нема как да не е България ключов партньор в нещо, което спокойно може и без нея... хахаха!Това младите, образовани и красиви капиралисти направо ме комплексирате и депресирате един стар комунист като мен! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още