IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Индия възобновяват търговските преговори, подтикнати от заплахата от Китай

Двете страни могат да направят важна крачка напред, тъй като между тях все още има много неизползван потенциал, изтъква Урсула фон дер Лайен

14:00 | 08.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Thierry Monasse/Bloomberg</em></p>

Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) и Индия ще възобновят отдавна спрените преговори относно евентуална сделка за свободна търговия в опит да засилят икономическото си сътрудничество в лицето на набиращия инерция след коронавируса Китай, съобщава Bloomberg.

Лидерите на ЕС ще проведат виртуална среща на високо равнище с индийския премиер Нарендра Моди в събота, която ще даде старт на нов кръг от преговори, чиято цел е да се засили сътрудничеството между страните в ключови области, включително при цифровизацията, здравеопазването и климатичните промени. 

„Очаквам с нетърпение да подновя преговорите за споразумение за свободна търговия“, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пред журналисти в Порто, Португалия, преди онлайн дискусията. „Очакванията са големи. Сигурна съм, че ще можем да направим голяма крачка напред, тъй като между ЕС и Индия има тесни взаимоотношения, но и много неизползван потенциал“, коментира още германката.

Стремежът на ЕС да задълбочи връзките си с най-многолюдната демократична страна в света, както и с други азиатски държави, до известна степен отразява напрежението между Брюксел и Пеки. От общо 96 млрд. евро от търговия със стоки и услуги през 2020 г. за ЕС, 11% са свързани с Индия, която се нарежда точно след Китай и САЩ, според данни на ЕК.

Търговските преговори между ЕС и Индия бяха прекратени през 2013 г. на фона на постоянни различия по въпроси като намаляване на митата, интелектуална собственост и правата на индийците, работещи в Европа. Сделката може да бъде благодатна за двете икономики, тъй като те се стремят да се възстановят след опустошителния удар, нанесен от пандемията от коронавирус.

Успоредно с търговските преговори се очаква страните да започнат и дискусия по две отделни споразумения за защита на инвестициите и за географския произход на стоките.

И все пак служители на ЕС предупреждават, че макар да имат желание да се включат отново в търговските преговори, напредъкът все още е слаб в много ключови области, включително по отношение на митата за европейските стоки - особено за автомобилите - и интелектуалната собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още