IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Китай влязоха в нова търговска битка

Брюксел започва антидъмпингово разследване на китайски производители на облицовъчен камък, Китай наложи мито на използван в индустрията европейски химикал

15:47 | 28.06.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
ЕС и Китай влязоха в нова търговска битка

Европейският съюз (ЕС) откри нов фронт в търговската си битка с Китай и започна разследване за предполагаем дъмпинг от страна на китайските производители на облицовъчен камък, след като Европейската комисия (ЕК) е получила жалба от A.St.A., Европейската асоциация на производителите на агломериран камък, предаде Ройтерс.

Сдружението директно обвинява китайските производители в дъмпинг - продажба на продукти под справедливата стойност или под себестойност.

Пазарът в ЕС възлиза на 480 млн. евро годишно. Китайският внос съставлява около 9% от пазара на облицовъчни камъни, което го превръща в малък до среден случай за инспекторите.

Комисията вече наложи антидъмпингови мита върху китайските соларни панели и заяви, че има готовност да започне разследване срещу антиконкурентно поведение от страна на производителите на оборудване за телекомуникационния сектор.

През 2011 г. вносът на китайски соларни панели в ЕС и възлязъл на 21 млрд. евро.

Китай предупреди, че митата за панелите могат сериозно да навредят на двустранната търговия и заплаши, че ще отвърне на удара. Пекин започна проверка на продажбите на европейско вино в страната.

A.St.A - Европейската асоциация на производителите на агломериран камък, има 15 членове, включително шест от Италия и по две фирми от Испания и Турция, която не е член на ЕС.

Агломерираният камък обикновено се произвежда от раздробени камъни, като частиците се спояват с полимерна смола. Агломерираният камък е по-евтин и по-малко порест в сравнение с естествените камъни.

Междувременно днес Китай наложи антидъмпингово мито на химикала толуидин, внасят от ЕС в Китай. Вносът на веществото, използвано при производството на багрила, лекарства и пестициди, ще бъде обложен с между 19,6 и 36,9%, като митата влизат в сила от днес и ще важат 5 години.

Остава заплахата Пекин да започне да разследва и европейският внос на луксозни автомобили в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 10 години
Ами така ще вече. Всеки иска той да изнася ама купувачите са малко и търсят евтиното. Няма безкраен растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
ХА-ха-ха... някой изненадан ли е изобщо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Търговската война се разгорещява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още