Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС и Китай влязоха в нова търговска битка

Брюксел започва антидъмпингово разследване на китайски производители на облицовъчен камък, Китай наложи мито на използван в индустрията европейски химикал

Европейският съюз (ЕС) откри нов фронт в търговската си битка с Китай и започна разследване за предполагаем дъмпинг от страна на китайските производители на облицовъчен камък, след като Европейската комисия (ЕК) е получила жалба от A.St.A., Европейската асоциация на производителите на агломериран камък, предаде Ройтерс.

Сдружението директно обвинява китайските производители в дъмпинг - продажба на продукти под справедливата стойност или под себестойност.

Пазарът в ЕС възлиза на 480 млн. евро годишно. Китайският внос съставлява около 9% от пазара на облицовъчни камъни, което го превръща в малък до среден случай за инспекторите.

Комисията вече наложи антидъмпингови мита върху китайските соларни панели и заяви, че има готовност да започне разследване срещу антиконкурентно поведение от страна на производителите на оборудване за телекомуникационния сектор.

През 2011 г. вносът на китайски соларни панели в ЕС и възлязъл на 21 млрд. евро.

Още по темата

Китай предупреди, че митата за панелите могат сериозно да навредят на двустранната търговия и заплаши, че ще отвърне на удара. Пекин започна проверка на продажбите на европейско вино в страната.

A.St.A - Европейската асоциация на производителите на агломериран камък, има 15 членове, включително шест от Италия и по две фирми от Испания и Турция, която не е член на ЕС.

Агломерираният камък обикновено се произвежда от раздробени камъни, като частиците се спояват с полимерна смола. Агломерираният камък е по-евтин и по-малко порест в сравнение с естествените камъни.

Междувременно днес Китай наложи антидъмпингово мито на химикала толуидин, внасят от ЕС в Китай. Вносът на веществото, използвано при производството на багрила, лекарства и пестициди, ще бъде обложен с между 19,6 и 36,9%, като митата влизат в сила от днес и ще важат 5 години.

Остава заплахата Пекин да започне да разследва и европейският внос на луксозни автомобили в Китай.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 7 години
Няма профилна снимка
Ами така ще вече. Всеки иска той да изнася ама купувачите са малко и търсят евтиното. Няма безкраен растеж.
0
 
1
 
2
abdul до: albobo76
преди 7 години
Няма профилна снимка
ХА-ха-ха... някой изненадан ли е изобщо ?!
0
 
4
 
1
преди 7 години
Няма профилна снимка
Търговската война се разгорещява.

Още от Европа
Изваждането на лигнитните въглища от енергийния микс на ЕС трябва да е с приоритет